Ergenekon’da Yeni Tahliye Talepleri

Ergenekon’da Yeni Tahliye Talepleri

Başbuğ'un tahliyesi ve tutukluluk sınırının 5 yıla inmesiyle Ergenekon davası sanıkları art arda dilekçe vermeye başladı. Talepler önümüzdeki hafta değerlendirilecek.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı üzerine cuma akşamı Silivri Cezaevi'nden çıkarken, Ergenekon davasının diğer sanıkları için de tahliyeler gündemde. Zira, Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran ve tutukluluk süresini 7.5 yıldan 5 yıla indiren yasa cuma günü yürürlüğe girdi. Bu yasayla birlikte davada tutukluluk süresi 5 yılı dolduran sanıklar tahliye başvurularında bulunmaya başladı. Yeni yasanın yanısıra, İlker Başbuğ'un tahliye gerekçesine atıfta bulunarak yapılan başvurular da var. 

Anayasa Mahkemesi, davada 5 Ağustos'ta açıklanan kararın gerekçesinin hala yazılmadığına, bu yüzden temyiz yolunun kullanılamadığına dikkat çekmişti. Sanık avukatları, dilekçelerinde "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" yolundaki yüksek mahkeme kararının tüm sanıkları ilgilendirdiğini, Başbuğ için 20 Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen tahliye gerekçelerinin kendileri için de geçerli olduğunu belirttiler. 

Cuma gününden itibaren İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne bu gerekçelerle tahliye talebinde bulunanların sayısı 30 oldu. 

Bu isimler arasında Yalçın Küçük, Sedat Peker ve Teğmen Mehmet Ali Çelebi de var.  5 yılı aşkın süredir tutuklu olan gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Muzaffer Tekin, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Hikmet Çiçek, Mehmet Demirtaş ve Oktay Yıldırım da daha önce tahliye talebinde bulunmuştu. 

Mahkemenin tevzi işlemini 10 Mart Pazartesi günü yapacağı, talepleri hangi mahkemelerin değerlendireceğinin daha sonra belli olacağı öğrenildi. 

Tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, ilk tahliye olan isim, Hrant Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel'di. Cumartesi günü de, Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili davanın 5 sanığı tahliye edilmişti.  

Kaynak:AA