Erdoğan'ın Makam Odasında Sensör Önlemi

Erdoğan'ın Makam Odasında Sensör Önlemi

Başbakan Erdoğan'ın evi ve çalışma ofisinde dinleme cihazları bulunmasının ardından, bu makam odalarında “sensör” önlemi alındığı ortaya çıktı.

Erdoğan'ın yüzü, yürüyüşü ve hareketlerinin tanımlandığı sensörler, odalara farklı biri yalnız girdiği anda alarm veriyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ankara Keçiören'deki evi ve Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki makam odasında bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili raporunda son rötuşlar yapılırken diğer yandan da benzeri olayları önlemek üzere önlem alındı.

DİNLEMEYE KARŞI 'SENSÖR' ÖNLEMİ

Öncelikle dinleme cihazının nasıl yerleştirildiği belirlendi. Odalarda kamera olmadığı için böceği koyan kişiye, koridorda bulunan kamera kayıtlarından ulaşılmaya çalışıldı. Böceklerin yerleştirildiği 2011 yılı Kasım ayı ve böceğin bulunduğu Aralık ayını kapsayan 2 aylık süreye ilişkin tüm görüntüler tek tek incelendi. Bu sürede makam odası ve evdeki ofise giren çıkan Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı'ndaki tüm personelin ifadeleri alındı. İfadelerin ardından ve deliller ışığında böceği koyan kişi tespit edildi. Edinilen bilgiye göre; dinleme cihazlarını prizlere yerleştiren kişinin kolaylıkla bulunamamasında makam odasında kamera bulunmaması etkili oldu. Bu aşamada "sensör" önlemi gündeme geldi.

ERDOĞAN'A TANIMLANDI

Öncelikle Başbakanlık merkez binası ile Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki makam odaları Erdoğan'a tanımlandı. Odalara Erdoğan'ın yüzünü, yürüyüş ve hareketlerini ezberleyen sensörler yerleştirildi. Başbakan Erdoğan'a tanımlanan odada ve arkasındaki dinlenme bölümünde, Erdoğan olmadan başka birinin dolaşması halinde sistem anında alarm veriyor. Sistemi kontrol eden birimden izinsiz, Başbakan haricinde koruma ya da bir başkasının girmesi halinde elektronik sistem odasındaki bilgisayara uyarı geliyor.

Habertürk