Erdoğan'ın Libya açıklaması

Kaddafi'ye bağlı katiller sürüsünün akıl almaz vahşetini belgeleyen bazı video kayıtları gördüm. Havan yahut uçaksavar mermileriyle paramparça edilmiş cesetler. Televizyonlarda gösterilemeyecek kadar dehşet verici görüntüler. Ben de ancak birkaç saniye dayanabildim bakmaya. Sırpların bombaladığı Saraybosna Markale Pazarı'ndaki korkunç manzarayı hatırladım. Zaten Kaddafi'nin katiller sürüsünde Sırplar da varmış.

Ülkenin yönetiminde kalmak uğruna ülkeyi yakıp yıkan, "Halk Yönetimi" dediği rejimi sürdürmek uğruna halkı katleden bir manyaktır Kaddafi. Hükümetimiz bu gerçeği telaffuz edemeyebilir, ama Libya'daki savaşın bir iç savaş olduğu yalanına prim vermek mecburiyetinde de değil.

Başbakan Erdoğan "kardeşler arasındaki vuruşma" deyince Libyalı devrimciler ayağa kalktı. 17 Şubat Libya Gençlik Hareketi, bir bildiri yayınlayarak, Erdoğan'a tepki gösterdi. Dedi ki: "Libya'nın doğusu ile batısı arasında bir kardeş kavgası söz konusu değil. Kavga, katil Kaddafi ile masum Libya halkı arasındadır. Ve bu kavgada Türkiye'nin yeri Libya halkının yanıdır. Kaddafi'nin paralı askerleri tarafından katledilen masum Libyalıların kanı, milyar dolarlık anlaşmalardan değerlidir. O anlaşmalar uğruna Libya halkının devrim hareketine saygısızlık etmek Türkiye'ye yakışmaz. Zaten Türkiye'nin menfaatleri Libya halkı ile beraber olmayı gerektirmektedir. Libya halkı devrim yolunda emin adımlarla yürümektedir ve zafer yakındır."

Başbakan Erdoğan, "kardeşler arasındaki vuruşma" tabirini kullandığı konuşmasında "Bizim tarafımız bellidir, biz haktan yanayız, özgürlükten yanayız, adaletten yanayız, demokrasiden yanayız" gibi şeyler de söyleyerek devrime içinin gittiğini belli etmişti, fakat devrimciler "kardeşler arasındaki vuruşma" tabirine o kadar sinirlendiler ki Erdoğan'ın o söylediklerini hiç duymadılar veya duydularsa da unuttular. Çıktılar protesto ettiler Erdoğan'ı. "Sevdiğimiz için kızıyoruz" demeyi ihmal etmeden.

Devrimciler hassas adamlardır ve Türkiye'nin –bilhassa Başbakan Erdoğan'ın- Libya konusundaki her adımı, her hareketi, her sözü, her kelime seçimi Libya halkının nazarında hayati önemi haizdir. Basit bir dil sürçmesi bile moralleri bozabiliyor, cepheleri sarsabiliyor...

Neyse ki Erdoğan, "kardeşler arasındaki vuruşma"da ısrar etmedi ve önceki gün yaptığı açıklamada bu sorunlu ifadeyi şöyle düzeltti: "Masum insanlara karşı orantısız güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz." Diline sağlık


yenişafak

Bu yazı toplam 1521 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar