Erdoğan'ın Konuşması İsrail Basınında-VİDEO

Erdoğan'ın Konuşması İsrail Basınında-VİDEO

Dün İspanya Başbakanı Rajoy ile birlikte basın toplantısı düzenlemişti...

Tevhidhaber / Özel

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan'ın Mavi Marmara'ya yönelik açıklamaları Zaman gazetesinin muhabirinin sorularına verdiği cevap ile Türkiye'de gündeminin tepesine otururken manşetlerde Mavi Marmara açıklamaları gözden kaçtı.

Erdoğan'ın dün Mavi Marmara açıklaması İsrail'de büyük ses getirdi.

Haaretz gazetesi başta olmak üzere İsrail'in birçok yayın organında yankılanan açıklama Gazze ve Filistin kaynaklarında da geniş yer buldu.

Haaretz Gazetesi Erdoğan'ın konuşmasını şu şekilde verdi:

Türk Başbakanı, Recep Tayyip Erdoğan," İsrail ile görüşmeler ilerlemiştir, ancak sona yaklaşmış değildir. Türkiye' İsrail'den bir özür aldı ve 2010 yılında öldürülen ve Mavi Marmara gemisinde yaralı olanların aileleri için tazminat üzerinde görüşmeler devam etmekte olduğunu da sözlerine ekledi. Ilişkilerin normalleştirilmesi için Türkiye tarafından belirlenen koşullardan birinin - - henüz vaki olmadığını vurgularken , "Hiçbir şey Gazze'deki kuşatmayı kaldırmadan düzelmez" dedi.

İsrail gazetesi daha sonra Ahmet Davutoğlu'nun geçen haafta yaptığı konuşmaya değinirken, Filistinli kaynaklar Erdoğan'ın ambargo kalkmadan hiç bir şey düzelmeyecektir ifadelerine vurgu yaparak haberi yayınladı.

Erdoğan Ne demişti ?

Mavi Marmara konusunda henüz görüşmelerde belli bir noktaya gelmiş değiliz. Sadece bizim aramızda bir özür konusu vardı. Sayın Obama'nın devreye girerek temin ettiği bir özür konusu oldu. Nihai aşamanın bir protokole bağlanması taraftarıyım. Bu sözle olmaz. Üçüncü bir başlığımız vardı biliyorsunuz. Ambargonun kalkması ve bunun yazılı bir protokole bağlanması lazım. Ben bu akşam bir Filistinli çocuğun önce ayağından vurularak ardından da ellerinden bağlanarak bir araca bindirildiğini gördüm. Tablo bu şekilde devam ediyor. Bu iyi niyetli kayda girmeli. Marmara gemisinde kimsenin elinde bir tane silah yoktu. Silahlı İsrail askerleri uluslararası sularda acımasızca silahlarını ateşleyerek 9 tane vatandaşımızı şehit etti. Bunlardan bir tanesi 19 yaşında Amerikan vatandaşı olan bir gencimizdi. Sırtından ve iki kaşının ortasından 5 kurşunla vurulacak şehit edildi. Ben bu resimleri Sayın Obama'ya gösterdim. En ufak bir tepki yok maalesef. Konu İsrail olunca akan sular duruyor. Hak sadece İsrail için mi var? Dolayısıyla bir protokole bağlanmadan ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil.

Basın Toplantısının Tamamını İzlemek İçin Tıklayınız