Erdoğan'ı kaybedenler listesine koydular

Erdoğan'ı kaybedenler listesine koydular

Almanya'nın önde gelen haber dergisi Der Spiegel, Başbakan Erdoğan'ı kaybedenler listesinde ikinci sırada gösterdi.

Almanya'nın önde gelen haber dergisi Der Spiegel, 2014 yılında hangi liderlerin kazanıp kaybedeceğine dair bir tahmin listesi yayınladı.  2014'ün kaybedenleri ve kazananları listesinde dünya liderini sıralayan Alman dergi, Başbakan Erdoğan'ı kaybedenler listesinde ikinci sırada gösterdi.

PUTİN LİSTE BAŞI

Kaybedecekler listesinin başına Rusya lideri Vladimir Putin'i koyan internet sitesi; Kafkasya'da terör olaylarının yeniden başladığını, Rusya'nın en büyük ihraç kalemlerinden petrol ve doğalgaz fiyatlarının da düştüğünü belirtti. Putin'in yönetiminden kaçan Rus zenginlerin, paralarını ülke dışına taşımaya başladığını ifade eden Spiegel Online, Şubat ayında Soçi'de düzenlenecek kış olimpiyatlarının ise Rus lideri sevindirebileceğini kaydetti.

İKİNCİ SIRADA ERDOĞAN VAR

Kaybedecekler listesinin ikinci sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yer veren Der Spiegel, Erdoğan'ın kendisini pek çok yönden kuşatılmış hissettiğini savundu. Gezi olayları ve yolsuzluk iddialarından sonra solcu ve liberal kesimler ve Hizmet Hareketi ile birlikte muhalif halkanın genişlediğini belirten dergi, 2014'ün Türkiye'de süper seçim yılı olduğunu ve "giderek otoriterleşen Erdoğan'ın otoritesinin sarsıldığını" öne sürdü.

BREZİLYA'NIN KADIN LİDERİ 3. SIRADA

Listenin 3. sırasında Brezilyalı kadın lider Dilma Rousseff yer aldı. Ülkenin sokak olayları ve yaklaşan Dünya Kupası'nın gölgesinde Ekim ayında seçimlere gideceği belirtildi.

Spiegel'in kaybedecekler listesinin 4. sırasında Papa Françesko dikkat çekti. Papa'nın Vatikan'daki muhafazakar çevrelerin baskılarına boyun eğeceği ve reform yapamayacağı tahmin edildi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de Alman derginin kaybedecekler listesinde yer aldı. Spiegel'e göre giderek artan yolsuzluk suçlamaları ve ABD ile yaşanan gerilim sebebiyle Karzai sıkıntı yaşayacak.

ESAD VE RUHANİ DE KAZANACAKLAR LİSTESİNDE

Öte yandan Alman dergisi kazanacaklar listesinde ilk sırayı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e verdi.

Esed'in ülkede iç savaş devam ederken koltuğunu koruduğunu belirten Spiegel, "ve sonunda Esed kazandı" diyerek ülkede artan El-Kaide tehdidi nedeniyle Batı'nın artık Esed'i 'ehven-i şer' gördüğünü vurguladı.

Hindistanlı siyasetçi Narendra Modi, listede ikinci sırada kendine yer bulurken, Iran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kazanacaklar listesinde 3. sıraya oturdu. Ruhani'nin ülkesine yönelik ambargoları kaldırmak için diplomatik ilişkileri geliştirdiği ve içerdeki sertlik yanlılarını da yatıştırmaya çalıştığı belirtildi.

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın da kazanacaklar arasında yer aldığı listede en ilginç isim ise Fransız aşırı sağcı politikacı Marie Le Pen oldu. Dergi, Le Pen'in hem Fransa'da hem de Avrupa Birliği içinde etkisinin artmaya devam ettiğine dikkat çekti.