Erdoğan'ı dinlemek için Ankara'ya gelmiş

Erdoğan'ı dinlemek için Ankara'ya gelmiş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde ve konutunda bulunan böceklerle ilgili iddianamede önemli detaylar ortaya çıktı. Böcekleri yerleştiren polislerin çevirdiği entrikaları gözler önüne seren iddianame, paralel yap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde ve konutunda bulunan böceklerle ilgili iddianamede önemli detaylar ortaya çıktı. Böcekleri yerleştiren polislerin çevirdiği entrikaları gözler önüne seren iddianame, paralel yapının ihanetini de gözler önüne serdi.

Dinleme aygıtlarının çalışma ofislerine yerleştirildiği tarih olan 24-25 Kasım 2011’de Erdoğan, İstanbul’da bulunuyordu. Bu sırada eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro AmiriSerhat Demir de görev yeri olan İstanbul’daydı. Ancak Demir, ‘çocuğum rahatsızlandı’ diyerek, Erdoğan’ın eski Koruma Daire Başkan Yardımcısı Zeki Bulut’un bilgisi dahilinde 23 Kasım 2011’de İstanbul’dan Ankara’ya geldi.



Erdoğan’ın ofisine böcekleri yerleştiren ekibin başında aslında Ali Özdoğan bulunuyordu. Ancak Özdoğan’ın ABD’de olması nedeniyle ekibe Serhat Demir liderlik etti. ‘Güvenlik taraması’ bahanesiyle ofis ve konuta giren paralel ekip, priz içine özenle monte edilmiş böcekleri yerleştirdi. 

BAZ İSTASYONUNDAN YERLERİ TESPİT EDİLDİ
Yeni Şafak gazetesinden Osman Özgan'ın haberine göre; şüphelilerin kullandığı telefonların HTS analizleri de iddianamede yer aldı. Yapılan analizlere göre, 23 Kasım’da Ankara’ya gelen Demir, Erdal Acar adına kayıtlı telefonu kullanan Sedat Zavar’ı aradı. İddianamede, Demir’in konuştuğu Zavar’ın telefonunun en son Esenboğa yolunda baz aldığı, bu nedenle de Serhat Demir’i havaalanından almış olabileceği ifade edildi. ‘Çocuğum rahatsız’ deyip izin alarak Ankara’ya giden Serhat Demir’in, başkentte herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmediği tespit edildi. Baz istasyonu bilgilerini gösteren HTS kayıtları, Demir’in hiçbir sağlık kurumuna başvurmadığını gösterdi. Demir ayrıca, ev ve cep telefonlarından (eşinin telefonu dahil) herhangi bir sağlık kuruluşunu da aramadı. 

ABD İLE İRTİBATTA
Dinlemelere ilişkin ayrıntılara yer verilen iddianameye göre Demir, 26 Aralık’tan 30 Aralık’a kadar sık sık Erdoğan’ın konutuna yakın bir yerde bulunan Adalet Bakanlığı Eğitim Merkezi’ne uğradı. Burada mevzilenerek, Erdoğan’ın ofisindeki böceklerden gelen sinyalleri en iyi hangi noktada kaydedebileceğini belirledi. Serhat Demir ve Sedat Zavar bir yandan konutu dinlerken bir yandan da ABD ile irtibat halinde kaldı. 20 Aralık 2011 tarihinde Demir, Zavar ile konuştuktan sonra ABD’de görevli Hasan Akın isimli bir kişiyle de irtibata geçti. Öte yandan, Serhat Demir’in bacanağı şüpheli Ahmet Türer’in de Pensilvanya’daki Fetullah Gülen’in yardımcısı Sinan Dursun ile irtibatta olduğuna iddianamede yer verildi.

Paralel kare as

İddianamede delil olarak yer verilen HTS analizleri, şüphelilerin birbirleriyle iletişimini ortaya koydu. Buna göre Ali Özdoğan, Serhat Demir ile 2011 yılı boyunca irtibatta kaldı. Özdoğan ayrıca, dosyası soruşturmadan çıkarılan MİT personeli Orhan Şengül ile de ilişkideydi. Dinleme cihazlarının bulunduğu 28-29 Aralık tarihlerinde irtibata geçen ikili, aynı mekanda biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Özdoğan ile Şengül, Ocak 2012’den teması kesti. Orhan Şengül’ün dinleme cihazlarının TÜBİTAK’a incelenmek üzere gönderilmesi sırasında da şüpheli Hasan Palaz’la görüştüğü, bu görüşme sonucu Palaz’ın yapılan inceleme ve raporlarda yanıltma amaçlı çalıştığı tespit edildi.

ABD’den doktoralı böcekçi

Erdoğan’ın konutundaki böceklerden gelen sinyali kontrol etmek için merkez olarak Adalet Bakanlığı Eğitim Merkezi’ni seçen Serhat Demir, 1998-2010 yılları arasında İnterpol-Europol Dairesi Başkanlığı’nda görev yaptı. 2010 yılında ABD’de Sosyal Bilimler üzerine doktora eğitimi aldığı belirlenen Demir’in, 2’si ABD olmak üzere toplam 10 kez yurtdışına gittiği tespit edildi. 22 Ocak 2014 tarihinde yurtdışına kaçan Demir, bir daha Türkiye’ye dönmedi.