Erdoğan'dan Yemen'e Acil Çözüm Çağrısı

Erdoğan'dan Yemen'e Acil Çözüm Çağrısı

Erdoğan, Yemen'de devam eden insani buhranın bir an önce son bulması için acil yol bulunması gerektiğini söyledi.

G-20 Zirvesi'nin kapanışında gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, ''Dört yıla yakın süredir derinleşerek devam eden Yemen krizine artık acilen çözüm bulunması gerekiyor. Bu konuda dünyanın çok ama çok sessiz kaldığını görüyoruz. Arakan'la ilgili olarak dünyanın çok ama çok sessiz kaldığını görüyoruz. Bu ülkede yaşanan insani kriz sadece Müslümanların değil insanlığın tamamının yüreğini burkacak boyuta ulaşmıştır.' dedi. 

Erdoğan, açıklamasında şöyle dedi: ''Açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların, yıkıntıların altından çıkartılan masum bedenlerin sorumluluğu bu meseleye karşı duyarsız kalan uluslararası toplumun tamamına aittir. Yeteri kadar petrol zenginliği olmadığı için dönülüp bakılmayan bir coğrafyanın mazlumları olan Yemen halkının acıları en kısa sürede dindirilmelidir. Yemen'in bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve birliği mutlaka korunmalıdır. Bu temelde varılacak kapsayıcı bir siyasi çözüm kalıcı barış ve istikrar için tek yol olarak görünüyor. Müzakere sürecini canlandırmak için Birleşmiş Milletler çerçevesinde sürdürülen çabaları destekliyoruz. Bu çerçevede 2 yılı aşkın süredir bir araya gelmeyen tarafların İsveç'te toplanmalarıyla başlayan sürecin Yemen'e en kısa sürede barışı getirmesini umut ediyoruz.''

(Bu arada BM'nin İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock,  Aden'de yaptığı açıklamada,  Yemen'in büyük bir kıtlığın eşiğinde olduğunu ama 2019 için yeni insani yardımlar için çok geç olmadığını ayrıca belirtti.

Mark Lowcock'a göre, Yemen, dünyanın en büyük insani harekatının bir sahnesidir. Ancak 2019'da bu harekat daha da önemli olmalı.  BM yetkilisi, Aden'de, yetersiz beslenen çocukların gözlerini zar zor açabildiklerini ve insani yardımların çoğunun iyileşmesine yardımcı olduğunu ama yetersiz kaldığını söyledi.)