Erdoğan'dan Yargıya "Cesur Olun" Çağrısı

Erdoğan'dan Yargıya "Cesur Olun" Çağrısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yasadışı dinlemelerle ilgili Adana'da soruşturma başlatan savcıları övdü ve tüm yargı mensuplarına seslendi: "Kimseden korkmayın. Yüreğinizi ortaya koyun, bu paralel yapıyı çökertin."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yaptığı konuşmada Gülen Cemaati'ni hedef aldı. Cemaat'in yargı içinde çeteleştiğini savunan Erdoğan, 'yürekli savcı ve hâkimler sayesinde bu yapılanmanın temizleneceğini' belirtti. Başbakan, "Türkiye'deki artık son çete paralel çetedir, bunu da tasfiye ederek Türkiye'nin ayağına takılan tüm prangaları ortadan kaldırmış olacağız" dedi. Erdoğan, Anayasa'da üzerinde uzlaşma sağlanan 60 maddelik değişiklik için de Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) yeniden çağrıda bulundu.

'17 Aralık bal gibi darbe girişimi'

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"17 Aralık'ta yapılan operasyona 'darbe' dediğimizde içeriden ya da dışarıdan birileri bunu kabullenemiyor. 17 Aralık operasyonu bal gibi darbe girişimidir."

"Yargı eliyle yapılmak istenen bir müdahale girişimidir. Yargı, içine sızmış bazı çete mensupları tarafından adeta esir alınmış; siyasete karşı, iktidara karşı halkın oylarıyla işbaşına gelmiş hükümete karşı apaçık bir darbe girişiminde bulunulmuştur. Operasyonun hazırlık safhası, uygulama safhası tamamen hukuk dışıdır. Hukuksuz dinlemeler yapılmıştır. Sahte deliller oluşturulmuş, ardından da hukuk çiğnenerek, yasalar çiğnenerek belli bir senaryo çerçevesinde hükümete karşı alçakça bir saldırı başlatılmıştır."

'Darbe hükümeti kurulacaktı'

"Eğer, 17 Aralık, 25 Aralık operasyonları karşısında dik durmasaydık, inanın şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin halkın oyuyla seçilmiş hükümeti devrilecek, koalisyondan oluşan bir darbe hükümeti işbaşına getirilecekti. Kapalı kapılar ardında bunun senaryosunu uygulamaya koyma çalışmaları yaptılar. Her türlü hazırlık yapılmıştı."

"Darbe girişimi akamete uğrayınca seçimi hedeflediler. O tuzağı da milletimiz bozdu. Milletimiz oynanan oyunu gördü, ülkesine yapılan tuzağı gördü ve yüzde 45,5 ile bu tuzağı altüst etti."

'Yargı imamı diye bir şey olur mu?'

"Bu paralel yapılanma sadece 17 Aralık'ta değil, 35 yıllık süreç içinde zaman zaman vicdanı bir kenara bırakmış; adaleti, hukuku bir kenara bırakmış, Türk milleti adına değil, örgüt adına kararlar vermiştir. Şu anda yargı içindeki o korkunç yapılanmanın detayları artık tek tek ortaya çıkıyor."

"Arkadaşlar, 'yargı imamı' diye bir şey olabilir mi? Bir savcı düşünün. Vicdanıyla, yasayla değil, Pensilvanya'dan gelecek emir ve talimatla dava açıyor. Bir hakim düşünün. Delillere bakarak değil, vicdanla hukukla değil, yargı imamının kendisine vereceği talimatla karar veriyor. Göreceksiniz çok çarpıcı gerçekler ortaya çıkacak."

'Nihayet Adana’da yürekli hâkim ve savcılar olaya el attı'

"Aylardır yargı içindeki bu korkunç yapılanmadan söz ediyoruz. Binlerce kişinin dinlendiğini anlatıyoruz. Ortaya belgelerini koyuyoruz. Ama nihayet kendilerinin de dinlendiği ortaya çıkınca Adana’da bazı yürekli hâkim ve savcıların olaya el attığını görüyoruz. Buradan bu ülkenin vicdanı ve cesareti olan yürekli hakim ve savcılarına sesleniyorum. Bu işte size çok önemli görev düşüyor. Allah'a olan sevdanızı ortaya koyun, cesaretinizle bu paralel yapının temsilcilerini siz çökertin."

"Bize düşen neyse biz bunu yapacağız. Kararlılığımızla... Bu millet için, bu vatan için yapacağız. Çünkü biz bir meşrebin, bir mizacın bu ülkede egemen olmasına asla müsaade edemeyiz." 

'Aklınızı kiraya vermeyin'

"Şimdi buradan soruyorum. Yargı buna daha ne kadar sessiz kalacak? Hakimlerimiz, savcılarımız Türkiye adına gerçekten çok ciddi bir tehdit olan bu paralel yapıya karşı daha ne kadar tepkisiz kalacak?" 

"Ben yine sesleniyorum... Bu Pensilvanya'nın peşine takılanlara sesleniyorum, ne olur iradenizi kiraya vermeyin, aklınızı kiraya vermeyin. Bize Allah'tan başka kimseye kulluk emredilmemiştir."

'Kimse korkmasın'

"Tüm hukukçularımıza açık açık çağrıda bulunuyorum. Kime şantaj, tehdit varsa gelsin izah etsin. Devlet olarak tüm imkanlarımızla biz bunların üzerine gideceğiz. Hiç kimse korkmasın. Yargı mensupları özelliğinde cesur olmalı. Ülkemiz, milletimiz, istiklalimiz ve istikbalimiz adına son derece önemlidir. Bütün kurumlarımızdan bu paralel yapı ürünlerini temizlemeye başladık. Temizliyoruz. Asla durmayacağız. Sonuna kadar üzerine gideceğiz, tabii ki hukuk içinde."

"Ama bu öyle bir vuku ki adeta vücutta metastaz yapmış. Buna artık kemoterapi, radyoterapi, bunlar da kâr etmiyor. Bu operasyon çok ciddi, çok kararlı sürmesi gereken bir operasyondur. Yargı içinde içinde olan çok ciddi bir tehlike. Tehdit. Bunun temizlenmesi için tüm vatansever yargı mensuplarımızdan destek bekliyoruz, aksiyon bekliyoruz."

'Yargının siyasete müdahaleden elini çekmesi için ne gerekiyorsa yapacağız'

"Paralellerin yargıyı esir almalarına, milletin bu kuruma olan güvenini sarsmalarına inanıyorum ki en başta yargı mensupları karşı çıkacaktır. Hangi düşünceden olursa olsun, buna karşı çıkmaları gerekir. Bu bir siyasi mesele değildir. Bu bir partinin, bir kesimin, belli bir cümlenin meselesi değildir. Bu bir Türkiye meselesidir. Bu bir istiklal meselesidir. Hukuk, vicdan, adalet meselesidir. En başta yargının bu meselenin üzerine gideceğine ben yürekten inanıyorum."

"Yasama, yürütme ve yargı, demokratik bir ülkede hangi sınırlar içinde hareket ediyorsa, inşallah o sınırlara çekilecek. Siyasetin yargıya müdahale etmesine her zaman karşı olduk. Yargının da siyasete müdahaleden artık elini çekmesi için ne gerekiyorsa bunu cesaretle yapacağız."

"Türkiye'deki artık son çete paralel çetedir, bunu da tasfiye ederek Türkiye'nin ayağına takılan tüm prangaları ortadan kaldırmış olacağız." 

CHP'ye anayasa çağrısı

"Gönül isterdi ki yeni bir anayasa yapalım ama maalesef muhafeletin tutumu nedeniyle bu gerçekleşmedi."

"Ana muhalefet partisi varsa, bu üzerinde dört partinin de mutabık kaldığı 60 maddeyi çıkarmaya varız. İşi yoluna koyalım, girelim. 60 maddeyi halledelim. Ondan sonra da çalışalım. Diğerleri katılmıyor, gel beraber çalışalım. İlla dört parti olacak diye bir şey yok. Madem ki katılmıyorlar, varsın katılmasın, netice almak değil mi bizim derdimiz."

"30 Mart'ta hezimete uğrayan muhalefet, inanıyorum ki tabandan gelen taleple artık yeni bir yapılanmanın da içine girecektir. Sürekli kaybeden, sürekli başarısız olan bir muhalefet Türkiye'ye umut veremez. Pensilvanya'nın kuyruğuna takılacak kadar ilkelerinden, ideallerinden taviz veren bir muhalefet Türkiye'ye vizyon çizemez." 

Kaynak: AA