Erdoğan'dan Suriye Politikasında Değişlik Sinayali

Erdoğan'dan Suriye Politikasında Değişlik Sinayali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için Varşova'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Suriye konusunda 'Suriye'deki gelişmeler farklı bir yol alıyor' dedi ancak detay vermedi.

Suriye rejimi Halep'in kuzeyinde kenti tamamen kuşatma almak üzereyken Suriye konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündemindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunda NATO'nun Türkiye'yi yalnız bırakmaması gerektiğini söyledi.

"SURİYE NEREDEYSE HARİTADAN SİLİNECEK..."

"Haritadan silinecek duruma doğru giden bir Suriye var. Buna göz yummak mümkün değil. Mülteciler konusunda NATO'nun Türkiye'yi yalnız bırakmaması gerekiyor." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Suriye konusunda 'farklı bir yol aldığını' söyledi.

"SURİYE'DEKİ SÜREÇ FARKLI BİR YOL ALIYOR

"Irak ve Suriye'deki gelişmeler zirvenin ve ikili görüşmelerin gündeminde olacaktır. Her geçen gün Suriyedeki gelişmeler farklı bir yol alıyor. Bu konuların hepi orada görüşülecektir." şeklinde konuşan Erdoğan, 'farklı bir yol' ifadesiyle ilgili herhangi bir detay aktarmadı. Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de kimin 'terörist' sayılması gerektiğiyle ilgili Türkiyen ile anlaştıklarını açıklamış, BAAS rejimi lideri Beşşar Esed de kendisiyle gizli bir müzakere süreci yürütüldüğünü duyurmuştu. Öte yandan Haziran ayı içerisinde de İran'a yakın kaynaklar Türkiye ve Suriye arasında Cezayir'in arabulucu olduğu görüşmeler yapıldığını yazmış ancak bu bilgiler Ankara kaynaklarınca doğrulanmamıştı.

İsrail ve Rusya ile barışın ardından Mısır ile de yeni bir sayfa açmaya hazırlanan Türkiye'nin, Suriye konusunda Rusya ve İran ile birlikte yeni bir süreç başlatıp başlatmayacağı merak konusu olurken Başbakan Yıldırım'ın Suriye konusunda verdiği 'Kanı durduracağız' mesajlarının da gizli yürütülen Suriye müzakereleri ile ilintili olabileceği Ankara kulislerinde sıklıkla dile getirilen iddialar arasında.