Erdoğan'dan Rahip  Brunson Çıkışı

Erdoğan'dan Rahip Brunson Çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla yetkileri büyük ölçüde elinden alınan Meclis'te konuştu

İzmir’de ev hapsinde bulunan pastör Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmasına ilişkin beklentinin arttığı günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ediyorlar” dedi.

 

TBMM yeni yasama dönemine bugün başladı. Erdoğan cumhurbaşkanlarının açılış nedeniyle yaptığı geleneksel konuşmasını yaptı.

 

Erdoğan konuşmasının dış politikaya ayırdığı bölümünde ABD ile ilişkilere özel bir yer açarak şunları söyledi:

“Uzun bir geçmişe sahip olduğumuz, ABD mevcut yönetimin hiçbir mantıki, stratejik tutarlılığı olmayacak şekilde ülkemizi hedef alması bizi üzmüştür. Terör örgütünün ele başı ve pek çok mensubu bu ülke tarafından korunup kollanmaktadır. Suriye’de bölücü terör örgütüyle işbirliğine giden Amerika bu olumsuz tavrını ekonomik alana da taşımıştır. Örneğin Halkbank davası bir hukuksuzluk örneğidir.

 

Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız. Türkiye’yi demokratik bir hukuk devleti gibi değil de bir kabile topluluğu gibi gören bu zihniyete karşı ülkemizin hakkını, hukukunu korumak bizim en başta gelen görevimizdir. Amerika yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum.”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son olarak 12 Ekim’deki duruşmayı kastederek Brunson’ın bu ay içinde serbest bırakılabileceğini söylemiş, ABD basınında da Türk yetkililerin aynı yönde konuştuğu yönünde haberler yapılmıştı.