Erdoğan'dan Merkez Bankası'na 'faizi indir' çağrısı

Erdoğan'dan Merkez Bankası'na 'faizi indir' çağrısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nu kabulünde Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirdi. "Türkiye'de faiz meddahlığı yapan çok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi olayları döneminde "faizleri yükseltmek ve girişimc

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu'nu kabulünde Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirdi. "Türkiye'de faiz meddahlığı yapan çok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi olayları döneminde "faizleri yükseltmek ve girişimciliği baltalamak üzere" çağrılar yapıldığını söyledi.

Erdoğan Türkiye'deki faiz oranlarının tek hanede kalmasını istemeyenler olduğunu savundu, gençlere "bu yöndeki çabalara karşı dikkatli olun" çağrısı yaptı. Erdoğan Merkez Bankası'nın faiz politikasını sert sözlerle eleştirdi:

"Sağolsun Merkez Bankamız da dünyada herkes inerken bizim Merkez Bankamız olduğu yerde duruyor, düşürmüyor. Neyi bekliyorsun sen? Buyur petrol fiyatları 45 dolara geldi, işte açıklamalar yapılıyor, 2016’da bu civarda dolaşacak deniyor. Aliyev buradaydı, hesapları 60 dolar üzerinden yaptık, şimdi burada biraz sıkıntımız var, çünkü bütçeyi de buna göre hazırladık. Bizim petrolle ilgili bir sıkıntımız yok, tam aksine çok çok iyi bir noktadayız. Öyleyse bunun halkımıza, yatırımcıya dönüşümünü süratle sağlamamız lazım. Ey Merkez Bankası neyi bekliyorsun?"

"Ben de bağımsızım"

Erdoğan bu sözlerinin ardından "Merkez Bankası bağımsız" diyenler çıkabileceğini söyledi. Merkez Bankası yöneticileriyle görüşme sinyali verdi:

"Diyebilirler ki Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu söylemek zorundayım. Gerekirse çağırıp bunu kendileriyle de konuşacağız, bu iş böyle yürümez. Bizim yatırıma istihdama ihtiyacımız var, ekonomimiz ihracata dayalıdır. Niye buralarda, yüzde beşlere kadar inelim." 

Erdoğan'ın bu çıkışı, Para Politikası Kurulu'nun 20 Ocak Salı günü, faiz konusunu görüşeceği toplantının hemen öncesinde geldi. 

"En fazla kazanç finans sektöründe"

Erdoğan Türkiye'de uluslararası caimadakine yakın bir faiz politikası izlenmesi gerektiğini savundu, yüksek faizin Türkiye'deki yatırımların önünde engel olduğunu söyledi. Erdoğan Türkiye'deki borç geri dönüşümünün yüksek olduğunu, bunu göre bankacılık sektöründe de riskin neredeyse sıfır olduğunu söyledi: 

 

"En fazla parayı kazanan kimdir, finans sektörüdür. Bakıyorsunuz korkunç paralar kazanıyor ve kendi öz sermayesiyle de diyemiyorum biliyor musunuz? Vatandaşın o mevduatıyla paradan para kazanıyor ve bunun vatandaşa tekrar dönüşümü noktasında da kendi hesaplarını yapıyor en az imkanı sağlamak suretiyle burada yatırımcımızın önünü açacağı yerde tam aksine önünü tıkıyor. Şu anda geri dönüşüme baktığınız zaman bizim insanımız çok haysiyetli, aldığı borcu ödemede de yüzde 2,9 gibi bir noktada. Böyle bir toplum içinde finans sektörünün aslında riski bile yok denecek noktada. E bunu görüyor tabi ki yüksek faize de kimse ses çıkarmıyor." 

Kaynak: Al Jazeera