Erdoğan'dan Laiklik Açıklaması

Erdoğan'dan Laiklik Açıklaması

Erdoğan, Laiklik anlayışına açıklık getirirken 2012'de Mısır'da laikliği tavsiye ettiği konuşmasından sonra İŞhvan lideri Bedii'nin de ikna olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da laiklikle ilgili konuşmasından sonra İhvan lideri Muhammed Bedii’nin şaşırdığını ancak daha sonra yaptıkları görüşmede ikna olduğunu söyledi.
Azerbaycan ziyaretinin ardından geçtiği Hırvatistan’da, kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni anayasada laiklik olmamalı” sözüyle başlayan tartışmalara değindi.
Erdoğan yıllar önce Mısır’da laiklikle ilgili konuştuğunu belirterek İhvan yetkililerinin o dönem şaşırdıklarını ancak daha sonra ikna olduklarını söyledi.
Erdoğan, Mısır’daki konuşmasını şu ifadelerle anlattı:
“Peki bu konuda, Tayyip Erdoğan olarak siz ne düşünüyorsunuz? diye soruyorsanız, benim düşüncem AK Parti’yi kurduğum dönemden itibaren belli. Laiklikle ilgili düşüncemizin ne olduğu, kurucusu olduğum AK Parti’nin programında kayıtlı. Kaldı ki İsmail Bey de AK Parti’nin mensubu olarak parlamento başkanı olarak seçildi. Bu da onun, AK Parti programında belirtilenleri kabul ederek oraya gelmiş olduğunu gösterir. Ben bu konudaki görüşümü, Mısır’da Kahire’de o dev opera binasındaki konuşmamda da söyledim. Hatta o zaman, şimdi hapiste olan Müslüman Kardeşler yetkilisi Muhammed Bedii, ‘Bu dediğiniz nasıl bir şey?’ diyerek şaşkınlığını dile getirmişti. Ben de kendisini kahvaltıya çağırmıştım. Kahvaltıda kendisine anlatmamın akabinde de ‘Böyle olduktan sonra ben de bunu tasvip ediyorum’ demişti. Laikliği, ladinilik, din karşıtlığı gibi sunar ya da uygularsanız, elbette itirazlarla karşılaşırsınız. Oysa laiklik, devletin, tüm inançlara, ateistler dahil tüm gruplara eşit mesafede olması; tüm inanç gruplarının devletin güvencesi altında olmasıdır. Türkiye’de TBMM Başkanı’mızın bazı ifadelerinden hareketle yaygara koparılarak bir yere varılabileceğini düşünmüyorum. Ama muhalefette her olayda sadece hakaret peşinde koşanlar olduğu da malum. Başlarındaki zatın sağda solda benimle ilgili hakaretamiz konuşmaları ortada.”