Erdoğan'dan İsrail Mesajı

Erdoğan'dan İsrail Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye İsraİl yakınlaşması bölge için hayati önem taşıyor" dedi. İlişkilerin normalleşmesi için de üç şartın yerine getirilemsi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge için hayati önem taşıdığını söyleyerek, son haftalarda yakınlaşma işaretleri veren İsrail'e üç şartını yineledi.
Türkmenistan gezisi sırasında gazetecilerle konuşan Erdoğan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili, "Türkiye- İsrail yakınlaşması bölge için hayati önem taşıyor" dedi. Erdoğan Türkiye'nin üç tane ön koşulu olduğunu tekrarlayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin tüm bölgenin yararına olduğunu söyledi.
Erdoğan iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili Türkiyenin üç koşulunu tekrar etti.
1- Türk aktivistlerin 2010 yılında düzenlediği Mavi Marmara seferindeki katliamı için özür dilemesi
2- Kurbanların ailelerine tazminat
3- Gazze şeridindeki ablukaya son vermesi
Erdoğan bu üç şarttan sadece ilkinin İsrail tarafından yerine getirildiğini ifade etti.
İsrail'in Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye yönelik işaretler vermesi yeni tartışmalara sebep oldu. Geçen hafta Türkmenistan'daki Tarafsızlık Konferansı için Azerbaycan'a giden Recep Tayyip Erdoğan yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularına cevap verdi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in, Türkiye ve batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere doğalgaz ihraç edebilecekleri tüm rota opsiyonlarını değerlendirdiklerini belirtmesi İsrail'in uzun zamandır gergin olduğu Türkiye ile arasına köprü kurmaya çalıştığı olarak değerlendirildi. Bölge konusunda uzman analistler, İsrail Başbakanı Netanyahu ile MOSSAD'ın yeni başkanının ülkenin, bölge ülkeleri ile olan ilişkilerini düzeltmek için yeni bir yol arayışında olduklarını söyledi.