Erdoğan'dan FETÖ Teşekkürü

Erdoğan'dan FETÖ Teşekkürü

Heyetler arası görüşmede aramızda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel özellikle de FETÖ denilen terör örgütüne yönelik Pakistan'ın...

 

Erdoğan: FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu Yüksek Mahkeme’nin Pakistan’da ilan etmesi memnuniyet verici bir adım. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yıldaki ikinci konuğu Pakistan Başbakanı İmran Han oldu. Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Han ile Erdoğan, cuma namazını dün Millet Camisi'nde birlikte kıldı. Erdoğan ve Han, aynı makam otomobiliyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geldi. Erdoğan, Han'ı burada törenle karşıladı. Külliye kapısında tokalaşarak poz veren Erdoğan ve Han, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdi. Erdoğan ve Han, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şöyle dedi:

 MEMNUNİYETİMİZİ İFADE ETTİK: Heyetler arası görüşmede aramızda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel özellikle de FETÖ denilen terör örgütüne yönelik Pakistan'ın Yüksek Mahkemesi'nin aldığı karara karşı memnuniyetimizi kendilerine ifade ettik. Çünkü FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu Yüksek Mahkeme'nin Pakistan'da ilan etmesi ve bir yandan da okulların Maarif Vakfı'mıza teslimi, bunlar tabi ki memnuniyet verici adımlardı. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum"

 İKİMİZ DE KAPTANIZ: Başbakan İmran Han göreve gelmesinin ardından ülkemize ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Kendisini bu vesileyle özellikle seçimlerde göstermiş olduğu başarı için tebrik ediyorum. İmran Han aynı zamanda bir sporcu. Özellikle kriket sporunda yıllarca ülkesini zaferden zafere taşıyan Sayın İmran Han'ın siyasette de yeni başarılara imza atacağına inanıyorum. Takımının kaptanı olması hasebiyle de kaptan sıfatıyla anılan bir özelliğe sahipti. Ben de tabi futbolda takımımın kaptanlığını uzun yıllar yaptım. Biz de onunla anıldık, anılıyorduk.
MEVLANA AŞIĞI: Kendisi tam anlamıyla bir Mevlana aşığı. Nitekim dün Konya ziyaretiyle bunu kendileri de bana ayrıca ifade ettiler. Sayın Başbakan'ın Ankara'ya gelmeden önce Konya'da Hz. Mevlana'nın kabrini ziyaret etmesi, bu hürmetin ve muhabbetin de bir nişanesidir.

 MİLLETİM ADINA ŞÜKRAN DUYUYORUM: Türkiye ve Pakistan dostluk bağlarının kökleri tarihe uzanan iki kardeş ülkedir. Bu kardeşlik en kritik zamanlarda milli davalara verilen destekle pek çok zorluğun üstesinden gelmiştir. Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da Pakistan'ın yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Pakistanlı kardeşlerimiz de ülkemizle güçlü dayanışma içindedir. İslamabad'daki üç okul ve yönetim binasının Vakfımıza devredilmesi bunun en güzel ifadesidir. Bu vesileyle yukarıda Sayın İmran Han'a şükranlarımı ifade ettim, milletim adına da ifade ediyorum.

 İSLAMABAD VE İSTANBUL'DA TOPLANTI: Türkiye Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısının müteakip toplantısının İslamabad'da gerçekleştirilmesi temennimizi paylaştık. Bu yıl içinde inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Afganistan- Pakistan-Türkiye arasındaki İstanbul zirvelerini devam ettirelim istiyoruz. Üçlü zirveyi de büyük ihtimalle 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu üçlü zirve birçok sıkıntının aşılmasına vesile olacaktır.

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Han, ardından Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.
Han, deftere şunları yazdı: "Burada, 20. yüzyılın en büyük devlet adamlarından ve öngörülü liderlerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e saygı göstermek için bulunmak benim için büyük onur. (Atatürk) Türk halkına en zorlu zamanlardan birinde önderlik ederek Türk ve aslında dünya tarihini değiştirdi ve dünya genelinde sömürgeciliğe karşı mücadele edenler için ilham kaynağı oldu. O cesaret, güç, direnç, hoşgörü ve bilgeliğin somut bir örneğiydi.
Pakistan'ın kurucusu Kaidi Azam Muhammed Ali Cinnah, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 'Gelmiş geçmiş en büyük insanlardan biri' diye nitelemişti.Pakistan hükümeti ve halkı adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e en derin hayranlık ve saygılarımı iletiyorum.Onun, Türk milletinin bağımsızlığı ve birliği için verdiği şanlı mücadelesi, sonsuza dek tarih kitaplarında kayda geçen en parlak bölümlerden biri olarak kalacak."

İMRAN HAN: TÜRKİYE'NİN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Pakıstan Başbakanı İmran Han ise şöyle dedi: "Bizim dedelerimizin nesli Türkiye o zaman Kurtuluş Savaşı mücadelesini verirken neler yaptılar, o zaman para toplayarak Türkiye'de bağımsızlığı için mücadele edenlere destek oldular. Bu dedemden babama, babamdan bize geçti. Ben halen ne kadar gurur duyduklarını biliyorum. İlişkilerimizi çok daha üst seviyeye taşımak istiyoruz, şimdiye kadar ulaşılmamış bir seviyeye çıkartmak istiyoruz. Pakistan ve Türkiye bundan sonra birbirine çok daha yakın iki ülke haline gelecek." İmran Han, 5 yılda 5 milyon konut inşa etme planları olduğunu belirterek, Türkiye'nin konut konusundaki tecrübelerinden ders çıkarmak istediklerini söyledi. Han, ayrıca sağlık ve eğitim reformları konusunda Türkiye'yi örnek almak istediklerini belirtti. Erdoğan ile Suriye konusunu görüştüklerini belirten Han, "Suriye halkı çok fazla ızdırap çekti. Suriye'ye barış gelmesi ve Suriye halkının ızdırabının kalkması için dua ediyoruz. Türkiye'ye bu konudaki çalışmalarında başarılar diliyorum. DEAŞ ile mücadelede Pakistan Türkiye'nin her zaman yanındadır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan, Pakistan, Türkiye 3'lü zirvesinin Mart yerel seçimlerinden sonra İstanbul'da gerçekleşeceğini duyurdu.

Pakistan Başbakanı İmran Han ise, söz konusu zirvenin Afganistan'da süregelen savaşın sonlandırılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. İki lider basına kapalı gerçekleşen ve 2 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
ERDOĞAN: GANİ DE OLUMLU BAKIYOR

Türkiye ile Pakistan'ın iki kardeş ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin her zaman için Pakistan'ın yanında durmaya devam edeceğini dile getirdi. "Daha önce başlamış olduğumuz, 3'lü İstanbul Zirvesi olarak devam eden Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasındaki bu zirveleri kaldığı yerden devam ettirelim istiyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeye hem Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin hem de Pakistan Başbakanı İmran Han'ın olumlu baktığını söyledi.

Üç ülke arasındaki görüşmenin de muhtemelen 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul'da gerçekleştirileceğini kaydetti.

Pakistan Başbakanı İmran Han da "Pakistan ve Türkiye birbiriyle çok daha yakın iki ülke haline gelecek" dedi. Han, farklı yatırımcılarla görüşmek ve Türkiye ile aralarındaki bağı sağlamlaştırmak için güçlü bir heyetle Türkiye'ye geldiğini belirtti.
HAN: AFGANİSTAN'A BARIŞ GETİRİLMESİ İÇİN HERKESİN YARDIM ETMESİ GEREKİYOR

Görüşmelerde terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Han, özellikle Afganistan konusunu da ele aldıklarını ifade etti. Pakistan Başbakanı Han, şunları kaydetti: "Afganistan halkı neredeyse 30 yıldan uzun bir süredir ızdırap çekiyor. Uluslararası toplum veya oraya barış getirmeye yardımcı olabilecek herkesin yardım etmesi gerekiyor. Pakistan zaten Taliban ve Amerikalılarla diyalog konusunda çaba gösteriyor ama diğer komşu ve paydaşlardan da lazım. İstanbul'da düzenlenecek (Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasında yapılacak) zirvenin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Pakistan ve Türkiye olarak, toplantının bu barış sürecine yardımcı olacağını düşünüyorum."

PAKİSTAN'IN 'TALİBAN'LA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ' DİPLOMASİSİ
Başbakan Han, Aralık ayında Taliban ile ABD'li yetkililer arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ebu Dabi kentinde düzenlenen görüşmelere aracılık ettiklerini duyurmuştu. Taliban'la görüşmeler konusunda uluslararası görüşmeler yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi ise Afganistan, Çin, İran ve Rusya'ya yaptığı ziyaretlerde Afganistan'a barışın getirilmesi amacıyla ülkesinin gösterdiği çabalara ilişkin yetkilileri bilgilendirmişti.