Erdoğan'dan Dünyaya Suriye Çağrısı

Erdoğan'dan Dünyaya Suriye Çağrısı

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki işkence görüntüleriyle ilgili dünyaya çağrıda bulundu.

Başbakan Erdoğan, "Dünya, birçok televizyon kanalından Suriye'deki vahşeti izledi. On binlerce insanın, şu ana kadar 150 bin insanın 7'den 70'e kadınıyla erkeğiyle nasıl öldürüldüklerini izlediler. Yarın Cenevre-2 toplantısı var. Şimdi biz de Brüksel'den sesleniyoruz: Ey dünya, 150 bin insanın öldürüldüğü Suriye'ye karşı acaba sessiz mi kalacağız? Cenevre-2 ses ver demek zorundayız" dedi.

BRÜKSEL'DE COŞKULU KARŞILAMA

Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak "ANA", Brüksel Abelag Havaalanı'na indi. Erdoğan'ı havaalanında Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Türkiye'nin AB nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Selim Yener, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Mehmet Fatih Ceylan ile çok sayıda yetkili karşıladı.

ERDOĞAN, AB İÇİN KRİTİK TEMASLAR YAPACAK

Ziyaret, Erdoğan'ın 5 yıl aradan sonra Brüksel'e yapacağı ilk ziyaret olmasının yanı sıra temaslar sırasında verilecek mesajların Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından belirleyici niteliğe sahip olma potansiyeli taşıması açısından da önem taşıyor.

Başbakan Erdoğan yarınki temasları çerçevesinde, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'la hem ayrı ayrı hem de çalışma yemeği formatında dörtlü zirvede bir araya gelecek.

Dörtlü zirve, Brüksel'de çok rastlanan bir uygulama olmaması ve ziyarete verilen önemi yansıtan bir boyuta sahip olmasıyla dikkati çekiyor. Komisyonda yapılacak temaslara AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ve AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht'ün de katılması öngörülüyor.

Erdoğan'ın AP temasları sırasında da sadece Schulz ile değil aynı zamanda AP'deki siyasi grupların liderleriyle ortak bir toplantıda bir araya gelmesi bekleniyor.

TÜRKLER'İN BELÇİKA'YA GÖÇÜNÜN 50 YILI

Başbakan Erdoğan'ın AB temaslarının yanı sıra Türklerin Belçika'ya göçünün 50. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bir toplantıda konuşması ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Belçika 2. Genel İstişare Kurulu Toplantısı'na katılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan'a ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, milletvekilleri ve bürokratlar eşlik ediyor.