Erdoğan'dan Çok Kritik Ziyaret

Erdoğan'dan Çok Kritik Ziyaret

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Ocak'ta Brüksel'e yapacağı ziyaret, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri açısından "kritik öneme sahip" olarak görülüyor.

Ziyaret, Erdoğan'ın beş yıllık aradan sonra Brüksel'e yapacağı ilk ziyaret olması açısından başlı başına önem taşırken, yapılacak temaslar AB kanadının ziyarete verdiği önemi yansıtan bir içeriğe sahip.

Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile ayrı ayrı görüşmesi öngörülüyor.

Bu ikili görüşmelerin yanı sıra Brüksel'de dörtlü bir zirve de yapılacak. Erdoğan'ın bu bağlamda Van Rompuy, Barroso ve Schulz ile bir çalışma yemeğinde bir araya gelmesi bekleniyor. Devlet ya da hükümet başkanı düzeyinde yapılan ziyaretlerde ilgili liderin AB kurumlarının liderlerinin her biriyle ikili görüşme yapması olağan olsa da üç kurumun başkanının da katıldığı mini zirve uygulamasına pek rastlanmıyor.

Erdoğan'ın AP'deki temasları da Schulz'la yapacağı ikili görüşmeyle sınırlı kalmayacak. Erdoğan, Schulz'un da katılacağı bir toplantıda AP çatısı altında temsil edilen siyasi grupların liderleriyle bir araya gelecek. Bu görüşmeye siyasi grup liderlerinin yanı sıra AP Dışişleri Komisyonu (AFET) Başkanı Elmar Brok, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Helene Flautre, AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten gibi isimlerin de katılması bekleniyor.

AB yetkilileriyle yapılacak görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinde gelinen nokta ve geçen yıl yakalanan ivmeyi koruyarak ilişkileri bir ileri aşamaya taşımak için bundan sonra atılması gereken adımların masaya yatırılması planlanıyor. Müzakere sürecinde yaşanan zorluklar ve vize muafiyeti konularının temasların önemli gündem maddeleri arasında yer alması öngörülüyor.

Erdoğan'ın AB temaslarının yanı sıra Türklerin Belçika'ya göçünün 50. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bir toplantıda konuşması ve Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Belçika 2. Genel İstişare Kurulu toplantısına katılması bekleniyor.