Erdoğan''a Akıl Almaz Suçlamalar

Erdoğan''a Akıl Almaz Suçlamalar

Dünyaca saygın gazeteci Seymour M. Hersh, London Review of Books sitesinde yayınlanan 'The Red Line and the Rat Line' başlıklı makalesinde bu kez Türkiye'yi sarsacak bir iddia ortaya attı.

Hersh, bu son derece kapsamlı makalesinde, bir ABD'li istihbaratçıya dayanarak Guta'daki kimyasal saldırının ardında Erdoğan hükümetinin olabileceğini ileri sürüyor 

Yakın zamanda Türkiye'yi Suriye üzerinden sıkıştırma hamlelerine bir yenisi eklendi. Paralel yapının yarım bıraktığı işi uluslararası basın camiası farklı haberlerle tamamlamaya uğraşıyor.Bunun son örneği ise Suriye için kılını kıpırdatmayan batının Suriye'ye en büyük yardımı yapan Türkiye'nin önünü kesmek için ortaya koyduğu yalan haberler oldu...Bu son yalan haberi ortaya atan ise ABD'li bir gazeteci. İşte servis edilen o haber:

"Suriye’de 21 Ağustos 2013′te düzenlenen sarin gazı saldırısının, bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Türkiye tarafından yaptırıldığı ileri sürüldü. İddiaya göre Amerikalılar, bu ‘acı gerçeği’ son anda öğrenip saldırıdan sorumlu tutulan Suriye rejimine karşı harekat düzenlemekten vazgeçti ve ‘felaket sonuçlar’ doğuracağı için gizli tuttu. Bu çarpıcı iddia  Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’un son haber-analizinde yer aldı. London Review of Books’ta yer alan haber-analiz, kilit görevlerdeki Amerikan istihbarat ve savunma yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve aylarca süren bir araştırmanın sonucunda yazılmış.Hersh'in makalesine göre; iddialar üzerine İngiliz istihbaratı katliamda kullanılan gazdan bir örnek almış ve bunun Suriye envanterindeki kimyasal silahlarla uyuşmadığını saptamıştı. Bu bulgu, Pentagon'da kuşkuların uyanmasına neden oldu. ABD saldırısının ertelenmesinde bu kuşkunun payı büyük.


21 Ağustos’ta Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Guta banliyösünde gerçekleştirilen sarin gazlı saldırıda yüzlerce insan hayatını kaybetmiş; saldırı sonrasına ilişkin bebek ve kadın cesetlerinin fotoğrafları dünyayı ayağı kaldırmıştı.Türkiye derhal Suriye’ye müdahale çağrısında bulunmuş; Amerikan yönetimi kimyasal silah kullanılması nedeniyle ‘kırmızı çizgi’sinin ihlal edildiğini bildirerek Suriye’ya karşı askeri harekat için düğmeye basmıştı. Tüm dünya Amerikan bombardımanın eli kulağında diye düşünürken ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye başvurma kararı alıp harekatı ertelemiş, Rusya’nın arabulucuğuyla Beşar Esad rejimi kimyasal silah stokunu eritme sözü verince de iptal etmişti.

Olağanüstü bir durum planladılar’

Hersh, “21 Ağustos’ta düzenlenen saldırıya ilişkin telefon dinlemeleri ve diğer veriler toplandıkça, istihbarat camiası şüphelerini destekleyecek kanıtlar gördü” diye yazdı. Hersh’e konuşan eski bir istihbarat yetkilisi şöyle dedi: “Bunun, Obama’nın kırımızı çizgiyi aşması için Erdoğan’ın adamları tarafından planlanan gizli bir eylem olduğunu artık biliyoruz. (Bu adamlar) BM yetkilileri daha önceki gaz kullanımlarını araştırmak için 18 Ağustos’ta Şam’a gittiğinde kentte ya da dışında bir gaz saldırısı düzenlemek için durumu tırmandırmaları gerektiğini düşünüyordu” dedi. Yetkili, Türkiye’nin ‘olağanüstü‘ bir durum planladığını ve istihbarata göre ‘sarini hem tedarik edip hem de kullanımı konusunda eğitim verdiğini‘ söyledi.

‘Türk yetkililer çok keyifliydi’

Hersh makalesinin bu noktasında, şu çarpıcı ifadeleri kullandı: “Bu değerlendirmeye yönelik desteğin büyük kısmı Türklerin kendilerinden, saldırının hemen sonrasında dinlenen konuşmalardan geldi. Öncelikli kanıtlar, Türklerin saldırıdan sonra çeşitli dinlemelerdeki keyifli ve sırt sıvazlar gibi görünen halleriydi. Operasyonlar planlama aşamasında her zaman son derece gizli tutulur fakat iş bitip övünme noktasına gelindiğinde, operasyonu düzenleyenler başarıdan pay kazanabilmek için kendilerini tutamaz.“

‘Erdoğan, Esad’ın kazanmasını felaket olarak görüyordu’

Haber-analizin en çarpıcı bölümü şöyle: Erdoğan, Suriye’deki savaşın Beşar Esad tarafından kazanılmasının kendisi için felaket olacağının farkındaydı. 2012 baharından itibaren savaşta ibrenin Esad’a dönmesiyle birlikte ne yapıp edip Amerikalıları işin için sokma arayışına girdi.Bu amaçla, MİT ve Jandarma işbirliğiyle Esad rejimine karşı mücadele veren El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ne gizli yollardan kimyasal silah yapımında kullanılan malzeme sağlandı."

TİMETURK