Erdoğan ve Putin Bakü’de Görüştü

Erdoğan ve Putin Bakü’de Görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1. Avrupa Oyunları açılışına katılmak üzere geldiği Bakü’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Avrupa Oyunları açılışına katılmak üzere geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de konakladığı otelde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Erdoğan’ın konakladığı Four Seasons Otel’deki görüşme basına kapalı gerçekleşti. Basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf almasının ardından başlayan görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmeye Rusya tarafından Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım eşlik etti.

Görüşme öncesinde basın önünde poz veren liderler, 1. Avrupa Oyunları açılışı hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Erdoğan’dan AB’ye eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Oyunları’nın güzel bir açılış töreni ile başladığını belirterek, bu organizasyon için Azerbaycan’ın ciddi bir yatırım yaptığını söyledi.

Organizasyonun isminin “Avrupa Oyunları” olduğunu anımsatan Erdoğan, AB üyesi ülkelerin liderlerinin çoğunun açılış töreninde olmamasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçi adı Avrupa Oyunları ama Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri falan yoktu” dedi. Erdoğan, liderlerin olmadığı oyunlara AB ülkesinden sporcuların ise katıldığını belirtti.

Erdoğan’ın AB liderlerinin açılışta bulunmamasına getirdiği eleştiriye Putin’in gülümseyerek, “Tüm AB’yi aday ülke Türkiye temsil etti” karşılık verdiği belirtildi.

Putin ve Erdoğan, açılış töreninin çok görkemli olduğu konusunda hem fikir olduklarını ifade ederek, Türkiye, Rusya ve ev sahibi Azerbaycan’ın sporcularına başarılar diledi.

Avrupa Oyunları

1. Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Törene Erdoğan ve Putin’in yanısıra, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Çek Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Başkanı Jan Hamachek, Monaco Prensi II. Albert’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 devlet başkanı ve liderle yaklaşık 40 üst düzey devlet yöneticisi seremoniye onur konuğu olarak katıldı.

Ülke tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları’nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 20 branşta yarışacak.

Senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik cimnastik, atıcılık, bisiklet, basketbol 3×3, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano sprint ve atletizm gibi müsabakaların yapıldığı Avrupa Oyunları 17 gün sürecek ve 28 Haziran’da yapılacak kapanış töreniyle sona erecek.

Önemli bir kısmı yeni inşa edilen ve modernizasyonu yapılan 18 ayrı spor tesisinde yapılacak oyunları 1500 gazeteci izleyecek.