Erdoğan Suud'a Sahip Çıktı

Erdoğan Suud'a Sahip Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Suudi Arabistan’ı hedef alan tasarısına karşı “56 İslam ülkesi olarak tavır koyacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak üye 56 ülkenin   devlet ve hükümet başkanlarına bir mektup gönderdiğini bildirdi. Erdoğan, mektubun ne anlama geldiğini, “56 ülke hep birlikte tavrımızı koyacağız ve Amerikan Kongresi’nin bu kararı geri çekmesini isteyeceğiz” diye açıkladı.  Hep sessiz kalındığını ifade eden Erdoğan,   şöyle dedi: “Bir yanağa vurulmuştur, öbür yanak çevrilmiştir. Artık, bizler haklarımıza sahip çıkmasını bilmeliyiz... Biz de çıkaracağımız bir   parlamento kararıyla ABD’yi mahkum etme yoluna gidebilir miyiz? Gideriz.” Erdoğan, bireysel olarak davaların açılmaya başladığına hatırlattı.

Dayanışma daveti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu mektup özetle şöyle: “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanlığı sıfatımla ABD Kongresi’nde kabul edilmiş bulunan terörizme destek verenlere karşı adalet yasasına ilişkin kaygılarımı ve bu husustaki çağrımı paylaşmak istiyorum. Bu yasanın uluslararası hukuka, devletlerin egemenliği, eşitliği ve suçun şahsiliği ilkesi başta olmak üzere BM şartında yer alan temel ilkelere uygun olmadığı inancındayız. Bunun yanı sıra çifte standartlı yaklaşımların ürünü olan bu yasanın, terörle mücadele alanı dahil uluslararası işbirliğine ciddi zararlar verme potansiyeli taşıdığını da düşünüyoruz. Uluslararası toplumun bu yasanın yol açması muhtemel bölünmelerden olumsuz etkileneceğinden endişe etmekteyiz. Bu endişenin İİT’nin bütün üyelerince paylaşılacağından kuşku duymuyorum.”