Erdoğan: Saltanatın Elden Gitmesini İstemiyorlar

Erdoğan: Saltanatın Elden Gitmesini İstemiyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BMGK geçici üyelerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, 'Bunun değişmesine bir ülke müsaade etmez. Neden? Yakaladıkları saltanatın elden gitmesini istemiyorlar' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Adalet Akademisini ziyaretinde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 5 daimi, 10 geçici üye bulunduğunu söyledi.

BMGK geçici üyelerinin yetkisi olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"10 tane geçici üyeyi oraya, laf ola beri gele koyuyorsunuz. Hiçbir yetkileri var mı? Yok. Bunun değişmesi lazım ama bir tane ülke var ki buna müsaade etmez. Neden? Yakaladıkları saltanatın elden gitmesini istemiyorlar. Şu anda Suriye'de 350 bin insan öldürülmüş vaziyette. 7 milyon insan evinden barkından uzak vaziyette. Fakat 2 ülke bağlıyor işi. Neresi? Çin ve Rusya. Defaatle konuşmamıza rağmen iş çözülemedi. Nerede adalet? 350 bin insan ölüyor. Hala müdahaleniz yok."

"Kul, iradesini güce teslim etmemeli"

Erdoğan, "Şunu iyi bilmemiz lazım, kul, iradesini Allah'tan başka kimseye teslim etmemelidir asla. Ne Cumhurbaşkanına ne Başbakana ne elinde sermayeyi tutan para babalarına... Kimseye, hiçbir egemen güce teslim etmediğimiz sürece, işte o zaman yaratılmışların en şereflisi olan insan oluruz" dedi.

Erdoğan, "Zihnini ve vicdanını birtakım güçlerin eline vermiş kişiden hakim de olmaz, savcı da olmaz, olamaz" diye konuştu.

Demokrasilerde, milli iradenin yanında yer almanın esas olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Demokrasilerde hukuk eliyle bir vesayet sistemi devre dışı kalırken, 'Onun yerine bir başkasını ikame etmek' diye bir şey asla yoktur. Demokrasilerde esas olan, her türlü vesayet teşebbüsüne karşı milletin yanında, milli iradenin yanında yer almaktır. Gücünü, meşruiyetini milletten almayan hiçbir grup, hiçbir kesimin bu ülkeye, bu millete hükmetme çabasına izin vermedik, vermeyeceğiz."