Erdoğan Resti Çekti

Erdoğan Resti Çekti

İstanbul'da ABD'ye hareket etmeden önce basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan basın mensuplarının sorularını cevapladı.

İstanbul'da ABD'ye hareket etmeden önce basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Erdoğan "ABD ve Batılı ülkelerin bölgedeki varlıklarıyla ilgili değerlendirmeniz ne olacak?" sorusuna şu cevabı verdi:

Maalesef başından beri biliyorsunuz biz kesinlikle Suriye'nin kuzeyinde bir PYD, yanında YPG veya diğer adıyla YPG gibi bir bütünlük içerisinde bir terör koridoru oluşmasına müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Devlet ifadesini kullanmayı zul olarak görüyorum. Bazı basın organları hala IŞİD adını kullanıyor, İslam'a saygısızlık ettiklerinin farkında değiller. IŞİD diye bir terör örgütünü kabul etmiyoruz. Bunu dünya kabul etti, bizdeki bazı basın grupları hala direniyor. Bizim dinimiz bir defa terörü reddediyor. Bir barış dili olan bizim dinimize böyle bir yakıştırma yapılamaz. Tel Abyad Arapların yerleşim bölgesidir. DEAŞ buradaki elde ettiği yeri kendisinden alarak PYD, YPG bunlara verdiler. Hedef neydi? Hedef Afrin ile bütünleşmek suretiyle Akdeniz'e açılmak. Gaziantep'ten sonra "Artık yetti" dedik. Koalisyon güçlerinin tamamına söyledik bunu. Menbiç operasyonudur ki biz kesinlikle "PYD olmayacak" dedik. Menbiç Araplara aittir. Bunlar tuttular Menbiç'i PYD'ye aitmiş gibi gösterdiler. Dedik "Olmaz, yanlış yapıyorsunuz" Dediler ki "O iş 3 ay, 4 ay sürer" ne oldu? O iş 20 günde bitti. "Haklıymışsınız" diyorlar. E bu bir şeyi değiştirmez ki? Bölgeyi bilen biziz. Bizi bir dinleyin ya... Biz NATO'da beraberiz.

Bize daha fazla ilerlemeyin diyorlar. İlerleyeceğiz. Nereye gitmemiz gerekiyorsa gideceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Bunu biz daha önce görüştük. Dedik ki 90-95 km2'lik enlemde, 40-45 km2lik boylamda güvenli bölge oluşturalım dedik. Bizim Antalya'daki G20 zirvesinde Obama ile görüştük, kabul etti. Putin ile de görüştük "Eğit-donat, uçuş yasağı, güvenli bölge" olmak üzere üç şart sunduk. Bunlar hem Suriyeli mülteci krizini çözer, hem de çıkışlar olur. Merkel'in bir sözü vardı, "10 milyon Euro ayırırım buraya" dedi. E tamam, siz bize mali destek ayırın, biz konutlar yapalım dedik. Uygulamaya gelince hepsi kayboldu. Biz bu Suriyelileri ne yapacaktık? Oraya yerleştirmeye başlayacaktık. Şu ana kadar olmadı, temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bunu gerçekleştiririz.