Erdoğan- Putin Görüşmesi Sona Erdi

Erdoğan- Putin Görüşmesi Sona Erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya konusunda gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere geldiği Almanya'nın başkenti Berlin'de, Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü.

Cuumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'e geldi. Görüşmenin basına açık olan bölümünde konuşan Erdoğan, "Libya'nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi'nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir." dedi. Putin ise "Ümidimizi kesmiyoruz. Meseleyi sonuçlandırmaya devam edeceğiz ve bu çatışmayı sona erdireceğiz." ifadelerini kullandı.

Görüşmede ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı.

Erdoğan'ın açıklamaları:

Samimi diyaloğumuza ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu işbirliğimiz, ortak coğrafyamızdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamaktadır. 2019 yılının ikili ikişkilerimiz bakımından gayet iyi değerlendirdik.

S-400 gibi uluslararası alanda ses getiren projeleri, karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarımızdan taviz vermeden kararlılıkla tamamladık.

TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimiz olan Akkuyu Nükleer Güç Santral inşaası da stratejik bir niteliğe haizdir.

2020-2021 dönemini karşılıklı tarih yılı ilan ederek taçlandırabileceğimize yönelik düşüncemi İstanbul'da size aktarmıştım.

Ortak çabamız sahada nispi sükunet sağladı. Girişimlerimizin esas meyvesini Berlin Zirvesi'nin toplanmış olmasıyla alacağız.
Ateşkes konusunda üstlendiğimiz sorumluluğun ve sarfettiğiniz çabanın farkındayız.

Biz de Sayın Sarrac'ı ikna etmek için çok çaba sarfettik ve çok teşekkür ediyoruz ki kabul ettiler.

Moskova Zirvesi'nde de üzerine düşen görevi yerine getirdiler.

Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafı neticede telkinlerimiz sonucunda beklentilerin tümünü karşılamamak suretiyle ateşkes anlaşmasını imzaladı. Metni imzalamayan Hafter ise siyasi çözümden değil, askeri çözümden olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Libya'nın barış ve huzura kavuşabilmesi için Berlin Zirvesi'nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidir.