Erdoğan: Milli Savunma Üniversitesi Kurulacak

Erdoğan: Milli Savunma Üniversitesi Kurulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri okulların kapanacağını Milli Savunma Üniversitesi kurulacağını belirtti.

ATV'de canlı yayında soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, askeri okullarda yapılan dğeişikliklere dair açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamaları:

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR

"Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesinin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak. Bütün bunlarla beraber bir şey daha olacak. Kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Peki ne olacak? Kara, hava, deniz, buralarda okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü, kurmaylık yerine geçmiş olacak."

JANDARMA AKADEMİSİ KURULACAK

"Jandarma Akademisi kurulacak. Bu akademi, ciddi bir eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak. Bu süreçte bir başka adım ise bütün askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlanacak. Sağlık Bakanlığı, buranın işletmesini ve yönetimini tamamen kendisi ele alacak."

"Tersaneler, hepsi aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak. Asker kendi işini yapsın. Tersaneler vesaire bunları biz özel sektör olarak çok daha başarılı bir şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi bunu Milli Savunma Bakanlığı aynı zihniyet, aynı kabiliyetle çok daha başarılı bir şekilde yapar ve dört senede, beş senede bir fırkateyn üreteceğiniz yerde bunu gelir iki senede, iki buçuk senede üretirsiniz."

Erdoğan'ın konu ile ilgili diğer açıklamaları:

"Jandarma İçişleri'ne bağlandı. Daha önce yarısı güya İçişleri'ne bağlı ama sicil, özlük hakları vs. bakıyorsunuz silahlı kuvvetler kararı vereceği için de jandarma daha çok oradaki emir komuta zincirine bağlı hareket ediyordu. Şimdi durum öyle değil. Tamamıyla bağlı oluyor. Teşkilat şeması içinde jandarma ile emniyet gayet güzel bir yere geliyor. Bundan sonra jandarmaya er-erbaş alınmayacak. İhtiyacı olduğu zaman uzman er-erbaş alınacak.

Bir şeyi daha yaptık. Eskiden kurmay dediğimiz zaman çok şey değişiyordu. Sınıf subaylarının general olmasının önünü açtık. Kurmay sınıfından olmayanlar general olamıyordu. Bunun ilk adımını böylece attık. Bu tabii çok önemli. Benim de 14 yıllık sürecim içinde şu anda bunun başarılmış olması bu vesileyle oldu. OHAL'in en verimli adımlarından biri.

Sahil Güvenlik de İçişleri'ne bağlanmış oldu. Bu da çok önemli bir adımdı. Kuvvetler ayrılığından buradaki kuvveti de birleştirmiş olacağız. Denizlerimizi de sağlama almış olacağız kıyı emniyeti ile. Ordunun da küçülmesi sürecine girmiş oluyoruz.

Hareket kabiliyetini şu anda artırıyoruz. Tüm İçişleri Bakanlığı'nın hareket kabiliyeti çok ileri gidecek. Silah, mühimmat noktasında çok daha güçlü hareket edecek. Terörle mücadelede bu noktada polisin, jandarmanın gücünü artıracağız. Polis, jandarma el ele bunu yürütecek."