Erdoğan, Kabinede 10 Bakanı Değiştirecek

Erdoğan, Kabinede 10 Bakanı Değiştirecek

Yolsuzluk operasyonunun bakanlara kadar sıçraması sonucu Başbakan Erdoğan, kabine değişikliği konusunda kapsamlı bir değişiklik yapacak.

Başbakan Erdoğan, tutuklanan oğullar, özel kalem müdürleri ve bürokratlarla kabineye uzanan yolsuzluk operasyonundan, iktidar gücüyle atacağı karşı adımlarla en az zararlı çıkmaya yönelik hesapları devreye soktu. Erdoğan, kabine, bürokrasi ve partide yapacağı yeni operasyon ve düzenlemelerle, yolsuzluk operasyonunun seçimlere etkisini azaltmayı amaçlayacak.

Erdoğan'ın ortaya çıkan yolsuzlukların etkisizleştirilmesine karşı peşpeşe atacağı adımlara ilişkin kulislerdeki beklentiler şöyle:

KABİNEDE 10 BAKAN DEĞİŞECEK

Erdoğan ilk adımı Bakanlar Kurulu'nda atacak. Erdoğan, kabinede yerel seçimlerde aday olacakları kesinleşen üç bakanın yanı sıra çok daha kapsamlı bir değişiklik yapacak. Kabinede değişecek bakan sayısının 10'un üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Bu nedenle özellikle yolsuzluk operasyonu sonrasında emniyette "cemaatçi" olarak nitelenen polis şeflerinin görevden alınmasına paralellik taşıyacak yeni isimlerle oluşacak. Bakanlar Kurulu, "savaş kabinesi" diye isimlendiriliyor.

AKDOĞAN VE ALA SÜRPRİZİ

Erdoğan'ın, kabine içinde yer değişiklikleri yapması da yüksek olasılık olarak görülüyor. Erdoğan'ın yeni kabinede kendisine çok yakın isimler olan siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ya da Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya yer verebileceği belirtiliyor. Daha önce partiye transferi Cumhurbaşkanı Abdullah Gülve cemaate karşı mesaj olarak algılanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da bakan yapılabileceği ifade ediliyor.

GİDECEKLER Mİ KALACAKLAR MI?

Erdoğan'ın yolsuzluk operasyonunun başlangıcında adı geçen bakanlarMuammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış'ı kabine dışında bırakacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak ilerleyen süreçte Erdoğan'ın yolsuzluk operasyonunu "hükümete karşı komplo" olarak yansıtması ve bakanların savunma açıklamaları yapmaları üzerine kulislerde "bu bakanlar görevde kalacak mı" soruları da ortaya atıldı. Partide ismi geçen bakanların alınacağı ve tam tersi alınmayacağı şeklinde iki görüş ortaya çıktı. Birinci görüşe göre "4 bakan daha fazla sayıda bakanla birlikte kabine dışı bırakılarak görevden almanın yolsuzlukla ilgisi olmadığı görüntüsü" verilecek. İkinci görüşe göre ise Erdoğan bu 4 bakanı almayacak. Ancak 4 bakanın alınmaması durumunda parti içinde rahatsızlıklar yaşanacağına da dikkat çekiliyor.

EN AZ 10 VALİ GİDİCİ

Erdoğan, operasyonun hemen ardından emniyet teşkilatında çok çaplı görevden almalara gitti. Emniyetteki hükümet operasyonu, valilerle sürecek. Özellikle operasyonlar konusunda polise mülki amirlere haber verme zorunluluğu getiren yönetmelik değişikliği sonrasında valilerin konumunun daha önemli hale geldiği belirtiliyor. Bu nedenle kabine revizyonuyla eşzamanlı ya da hemen ardından valiler için de düğmeye basılacak. Sayısı 10'un altında kalmayan valinin ilk etapta alınacağı bilgileri diye getiriliyo