Erdoğan: "Helen Thomas'ı kimse konuşmuyor"

Erdoğan: "Helen Thomas'ı kimse konuşmuyor"

Başbakan Erdoğan, "Basın özgürlüğü" eleştirilerine sert tepki gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında konuştu. AK Parti iktidarı döneminde ifade özgürlüğüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, "İnternet altyapısını geliştirerek özgürlük ortamının oluşmasını sağladık" dedi.

2002’de internet abone sayısının 22 bin olduğunu bu rakamın bugün 35 milyona yükseldiğini belirten Erdoğan, "Yok Twitter’dı yok Facebook’tu bu konuda iktidarımızı lekelemek isteyenler önce bu rakama baksınlar da hizaya gelsinler" diye konuştu.

GAZETE MANŞETLERİNE BİR BAKSINLAR

Geçtiğimiz günlerde basın özgürlüğü ile ilgili bir rapor açıklayan ve Türkiye'ye "özgür olmayan ülkeler" arasında yer veren ABD merkezli Freedom House'a sert tepki gösteren Erdoğan, "Türkiye’de 'basın özgürlüğü yok' diyenler bir zahmet her gün yayınlanan ulusal gazeteleri önlerine alıp sadece manşetlere baksınlar. Mesela pazar günü çıkan gazetelerin manşetlerine bir baksınlar. Danıştay törenindeki nezaketsizliğe bizim tepkimizin oralarda nasıl yer aldığına bir baksınlar. Bizi eleştirenlerin adeta küçük dillerini yutacaklarını göreceksiniz" dedi.

"Hiçbir ülkede manşetler üzerinden hükümetlerin bu kadar edep dışı tahkir edildiğine şahit olmazsınız" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Bir örgüt basın özgürlüğü raporu hazırlamış. Bu örgütün raporlarında İsrail basın özgürlüğünde dünyanın en özgür ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Sevsinler sizi" şeklinde konuştu.

LİSTEYİ GÖRSENİZ KAHKAHADAN BİRBİRİNİZİ KIRARSINIZ

Söz konusu örgütün raporuna göre Türkiye'de basın özgürlüğünün 1980'lerden daha geri olduğunu söyleyen Erdoğan, "İsim vermiyorum Türkiye öyle ülkelerin altında gösteriliyor ki listeyi görseniz kahkahadan birbirinizi kırar geçirirsiniz" diye konuştu.

"40 gazetenin önemli bir bölümü devlete, hükümete sistematik olarak hakaret edecek sonra da siz Türkiye’yi özgür olmayan ülke sayacaksınız" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Buradaki manşetlerden tek bir tanesi bizden daha özgür kabul edilen ülkelerde atılsın bakalım. O gazete ve gazetecilerin başına ne geliyor?" diye sordu.

HELEN THOMAS'I KİMSE KONUŞMUYOR

Erdoğan konuşmasında ABD başta olmak üzere Batı ülkelerindeki uygulamaları hatırlattı ve "ABD’de Helen Thomas’ın işinden çıkarılmasını Beyaz Saray’a girişinin yasaklanmasını kimse konuşmuyor" dedi.

Almanya'nın Hamburg kentinde yaşanan olayları TRT'nin yayınlamasının ardından bu ülkede TRT'nin kablolu yayınlarına son verildiğini hatırlatan Erdoğan, bunu Almanya Cumhurbaşkanı'na söylediğini ifade etti.

"44 GAZETECİ TUTUKLU" İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Türkiye'de 44 gazetecinin hapishanede olduğu yönündeki iddialara da cevap veren Erdoğan, "Benden bunu dinle ey örgüt… Çünkü sen de bir örgütsün. Bu 44 kişiden 19’u tahliye oldu. 6 kişinin yargılanması devam ediyor. 1 kişinin kayıtlarda ismi bile yok. 18 kişi yargılandı ve haklarında hüküm verildi" dedi.

Bunun CHP Genel Başkanı başta olmak üzere içeride ve dışarıda istismar edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu 18 kişi tehlikeli maddeleri bulundurmak, kişiyi hürriyetinden mahrum etmek, silahla kasten yaralamak, terör örgütüne eleman kazandırmak, polis memuru öldürmek, helikoptere bombalı saldırıda bulunmak, resmi evrakta sahtecilik, banka soymak gibi suçlardan hüküm aldı" şeklinde konuştu.

HELEN THOMAS KİMDİR?

ABD'li gazeteci ve muhabir olan Helen Thomas, 1920 yılında doğdu ve 2013'te öldü. 1943 yılından 2010 yılına kadar Beyaz Saray muhabiri olarak çalışan Thomas, 9 ABD başkanı gördü. Helen Thomas, İsrail karşıtı söylemleri nedeniyle işini kaybetmişti.