Erdoğan: El Bab'dan Sonra...

Erdoğan: El Bab'dan Sonra...

Cmhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'a kadar ilerleneceğini söyledi ve ekledi:

Cmhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'a kadar ilerleneceğini söyledi ve ekledi: 

"Ondan sonra Menbiç’e, Rakka’ya ilerleyeceğiz. Sayın Obama ile görüşmelerimiz oldu. Bu tür adımlar atacağımızı kendileri ile paylaştık. PYD, YPG gibi örgütlere ihtiyacaımız yok, Rakka’da sizle atalım biz birlikte hallederiz, Bu gücümüz var."

Şehit Yakınlarını Atama Töreni'nde konuşan Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da da PKK'nın yeni bir Kandil kurma peşinde olduğunu, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi:

"Bunlar nedir ya basit terör örgütü, bunların hepsi aynı. Suriye ve Irak’ta, Musul’da ve Telafer’de, Sincan’da bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sincar, yeni Kandil olma yolunda. Biz ona müsaade edemeyiz. Telafer’de Türkmen kardeşlerimiz ikiye bölündü. Bir kısmı Şia, bir kısmı Sünni. Orada mezhepler çatışması var, biz bunu istemiyoruz. Telafer’e sesleniyorum, İslam’da birleşin. Suriye ve Irak’ta bekamızı tehdit eden hiçbir gelişmeye seyirci kalmıyoruz, kalmayacağız."

'Kimse mağdur edebiyatı yapmasın'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen örgütüne yönelik opeasyonlarda mağdurların olduğu iddialarına da tepki gösterdi; "Kimse bize mağdur edebiyatı yapmasın. Eğer benim yakın arkadaşlarım içinde de varsa onlara da sesleniyorum: Sakın bize mağdur edebiyatı yapmayın arkadaş. Bakın mektuplar geliyor, itirazlar, hepsi aynı kalıptan çıkmış. Siz kimi aldatıyorsunuz ya. Onun için Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmaz" diye konuştu.

Erdoğan, sözlerine 15 Temmuz günü şehit olanların sayısının 246 olduğunu söyleyerek başladı:

"Sayıları 241 diyordum. Vücutlarını siper etmek için gelirken yolda trafik kazası geçirip şehit olan 5 kardeşimiz daha var. O yüzden 246."

"15 Temmuz'da sadece belirli insanlar yoktu. Tüm farklılıklarıyla milletimizin tamamı vardı. Onun için zaferin sahibi milletin kendisiydi" diyen Cumhurbaşkanı, "Teknoloji her şey değildir. İstediğiniz kadar F-16'larınız olsun, parasını velev ki biz vermiş olalım, ama yetmez" diye devam etti.

'2028 kişi atanıyor'

2028 şehit ve gazi yakınının atandığını belirten Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

"Bunlardan 419'u 15 Temmuz gazisi veya gazi yakınıdır. Bu atamayla birlikte sadece son 2 yılda, terörle mücadele kapsamında yaptığımız atama sayısı 17 bin 74 kişiyi bulmuştur. Şehit ve gazilerimizin yaptıklarının yanında biliyorum ki bizim devlet olarak yaptıklarımızın sözü bile edilemez. Bu sadece, devletin millete emaneti iadesidir.

Şehitlerimizin ve gazilerimizin yakınları devlete emanettir. Onları korumak bizim görevimizdir. Başbakanlığım döneminde de dağınıklık gösteren çalışmalar, Aile Bakanlığı platformunda toplanıyor."

'Ciddi tazminat ödeniyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehitlerimizin mirasçılarına çeşitli başlıklar altında ciddi miktarda nakdi tazminat ödeniyor. SGK tarafından kendilerine emekli aylığı veya emsal aylık bağlanıyor. 30 yıl üzerinden ikramiye ödeniyor. Okul çağındaki çocuklara, KYK’dan burslar veriliyor, yurtlardan öncelikli faydalanmaları sağlanıyor" açıklamasını yaptı.

Şehit yakınlarının sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmadığını ve faizsiz ev kredisi verildiğini söyleyen Erdoğan, "Terör mağduru sivillere birer istihdam hakkı veriliyor, çeşitli vergilerden muaf tutuluyorlar. Burada saymaktan hicap ediyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın yanı sıra, STK’larımızın da çabaları var, görüyoruz" diye devam etti.

'Gerçek mağdur şehit yakını'

Erdoğan, Gülen örgütüne yönelik kamu çalışanlarının işten çıkarılmasına da değindi:

"Kusuru bakmayın, gerçek mağdur şehidimin yakınlarıdır. Ben bu zemini hazırlayanlara mı mağdur olacak bakacağım, şehidimin yakınlarına mı? Bunlar haremimize girdiler, ısmarlama evlenme törenleri yaptılar. Pensilvanya’dakinin kendilerine şah damarından yakın olduğunu söyleyecek kadar ileri gittiler. Hiçbir güç bize Rabbimizden daha yakın olamaz. Bunlar sapık."

Bazıları evini, arabasını satıp bunların bankasına yatırdı. Şimde bunlar içeri alınınca ‘Biz mağduruz’ diyorlar. Ne mağduru ya? Sen paranı, maaşını, evini bunlara yatıracak kadar zekisin. Unutmayın, hainlerin de zekisi var. Kendi siyaset arkadaşlarımdan, muhalefetten, her kesimden kişi bunların üzerine çok gittiğimi, haksızlık yaptığımı söylüyor. Sadece milletim beni kayıtsız, şartsız destekliyor.

İdam tartışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'in idam yasasını değiştirip onayına göndermesi durumunda onaylayacağını yineledi. Erdoğan şunları söyledi:

"Bizim 246 şehidimiz var, onlardan 39’u öldü. Demek ki bizim güvenlik güçlerimiz bunları nerede bulursak öldürelim demedi. Şu anda dünyanın büyük çoğunluğıunda idam var. Daha geçen gün ABD’de tutuklanmış biri infaz edildi. Bize akıl verenler aklını kendine saklasın."

'15 Temmuz işgâl girişimi'

"Biz 15 Temmuz’u aynı zamanda bir işgal girişimi olarak nitelendiriyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadeleden yorgun düştüğünü, ekonomik krizden hırpalandığını varsaydıkları bu milletin kendilerine karşı koyamayacağını sandılar. 2012’den sonra arka arkaya darbeler geldi" dedi.

Ne diyorlardı biliyor musunuz, “3-5 bomba atılınca, 3-5 kurşun sesi duyulunca, uçaklar uçmaya başlayınca ortada kimse kalmaz merak etmeyin” diyorlardı.Karşılarında milyonları görünce şaşırdılar. Tankları görünce kaçacaklarını sandıkları insanlar o tankların altından girip üstünden çıkınca bütün hesaplar bozuldu.

'Şimdi birileri diyor ki bu nasıl darbe'

"Şimdi birileri diyor ki bu nasıl darbe, o tanklardan uçaklardan niye daha çok ateş edilmedi? Cevap basit. Korkuyu unutmuş insanlara istediğiniz kadar mermi sıkın, netice değişmez. Sadece daha çok kan dökülür, daha çok can yanardı. Bizim milletin ölüme bakışı farklıdır.

'Yakın arkadaşlarıma sesleniyorum'

Kimse bize mağdur edebiyatı yapmasın. Eğer benim yakın arkadaşlarım içinde de varsa onlara da sesleniyorum. Sakın bize mağdur edebiyatı yapmayın arkadaş. Bakın mektuplar geliyor, itirazlar, hepsi aynı kalıptan çıkmış. Siz kimi aldatıyorsunuz ya. Onun için Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmaz.

Bu kişilerin, en yakınımız bile olsa, adalete teslim edilmelerini sağlamak zorundayız. Şehitlerimize bunu borçluyuz. Bizim açımızdan 15 Temmuz’un anlamı ve fotoğrafı gayet açıktır. Halkımız bir şey söyledi, ‘Tek millet’ dedi. Tek bayrak dedi. 

Kaynak: Al Jazeera