Erdoğan: Dünya 5 Ülkeye Mahkum mu ?

Erdoğan: Dünya 5 Ülkeye Mahkum mu ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dünyanın 5’ten büyük olduğu’nu hatırlatarak, “Peki, biz bu 5 tane ülkeye mahkum muyuz?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kolombiya’daki temaslarının son durağı Bogoto Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “1915: Osmanlı İmparatorluğu’nun En Uzun Yılı Sempozyumu” oldu. Burada öğrencilere seslenen Erdoğan, Türkiye’nin, “dünyanın 5’ten büyük olduğu” iddiasının bulunduğunu hatırlatarak, BM Güvenlik Konseyi’nde ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’nin daimi üye olduğunu anımsattı. Erdoğan, “Peki, biz bu 5 tane ülkeye mahkum muyuz? Birinci Dünya Savaşı’nın sonrasındaki şartlarda oluşmuş bir yapıyla dünyayı idare edebilir misiniz?” diye konuştu.
SADECE İKİ İNANÇ GRUBU
Bu 5 ülkenin Asya, Amerika, Avrupa kıtalarından oluştuğunu ve aralarında 2 inanç grubunun yer aldığını ifade eden Erdoğan, aralarında Müslüman ülke bulunmadığına dikkati çekti. “Böyle bir anlayış, böyle bir yaklaşım olabilir mi” diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:
“Müslüman da olsun Hristiyan da Musevi de Budist de olsun. Ve diyoruz ki ‘5 ülke olmasın, gelin burayı 15 ülke, 20 ülke yapalım. Hepsi bunların daimi ülke olsun ve iki yıllık arayla dönerli bir şekilde bu ülkelerin hepsi dünyayı yönetmede karar sahibi olsun, yetki sahibi olsun, bunun adımını atalım’. Tüm insanlığı 5 tane ülkeye mahkum etmeye kimsenin hakkı yok. Bir ülkenin iki dudağının arasından çıkacak bir karar her şeyi bağlıyor. Böyle bir dünyayı özgür bir dünya olarak tanımlayamazsınız, demokrat bir dünya olarak tanımlayamazsınız.”
TERÖRE AĞIR BEDELLER ÖDEDİK
Ortadoğu’daki gelişmelere dikkati çekerek, “Hemen hemen her gün bir katliamın, toplu kıyımın, bir saldırının haberi buralara kadar ulaşıyor. Terör denilince, maalesef en önce Ortadoğu akla geliyor” ifadesini kullandı. “İsrail zulmü ve İsrail terörü devam ettikçe de hem Ortadoğu’da hem de tüm insanlığın vicdanında kanama hiçbir zaman durmayacaktır” yorumunu yapan Erdoğan, “Türkiye’nin, hiçbir ülkenin sınırlarında, hiçbir ülkenin topraklarında ve içişlerinde gözü yoktur, niyeti yoktur. Türkiye, teröre çok ağır bedeller ödemiş bir ülke olarak, her türlü terörün ve terör örgütünün kesin ve net şekilde karşısındadır” dedi.
ADALET ÇAĞRIMIZ RAHATSIZ EDİYOR
Özellikle bugünlerde, bazı uluslararası gazete, dergi veya televizyonlarda ya da sosyal medyada, Türkiye hakkında çıkan haberlere herkesin temkinli ve dikkatli yaklaşması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bizim insani çağrılarımızdan, adalet ve barış çağrılarımızdan rahatsız olanlar, medya yoluyla bizi karalamaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı.
TARİHİ MAALESEF EGEMENLER YAZIYOR
Birinci Dünya Savaşı’ndan, dünyanın hemen her ülkesinin az ya da çok etkilendiğini, özellikle cereyan ettiği bölgedeki halklara derinden tesir ettiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Burada şu noktanın altını kalın çizgilerle çizmek isterim. Tarih, maalesef her zaman egemen güçler tarafından yazılmıştır. Buna şiddetle itiraz ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı olan Küba’nın başkenti Havana’ya geçti. Erdoğan, buradaki programının ardından Meksika’ya gidecek.

İkinci tweet’i İspanyolca

İlk tweet’ini 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi twetter adresinden ikinci tweet’ini de attı. Kolombiya’daki temaslarını tamamlayıp Küba’ya geçmeden önce İspanyolca tweet ile Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a teşekkür etti. Erdoğan tweetinde “Kolombiya’ya yaptığım ziyaretin verimli neticeler doğuracağına inanıyor, güzel ev sahipliği için CB Sn @JuanManSantos’a teşekkür ediyorum RTE’ ifadelerine yer verdi. Erdoğan, Santos’un tweet’ini de retweet yaptı. Erdoğan’ın ilk tweeti 38 milyon kişiye ulaştı.

 

Yenişafak