Erdoğan, Biden ile Suriye'yi görüşecek

Erdoğan, Biden ile Suriye'yi görüşecek

Bugün İstanbul'a gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye meselesini görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la İstanbul'da Suriye meselesini görüşecek. Görüşmede başta Halep olmak üzere Özgür Suriye Ordusu'na destek formülü gündeme gelecek.

Bugün İstanbul'a gelecek olan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Huber Köşkü'nde kabul edilecek. ABD'nin Suriye politikasındaki değişikliğin, Erdoğan-Biden görüşmesinde ayrıntılı şekilde masaya yatırılması bekleniyor.

EĞİT DONAT VE UÇUŞA YASAK BÖLGE

Görüşmede, sadece IŞİD'le mücadele değil, Esad rejiminin katliamlarının durdurulması ve Suriye'nin geleceği için Şam Yönetimi'nin mutlaka sonlanması konusu da değerlendirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda, Türkiye'nin başından beri savunduğu Suriye'nin Kuzeyi'nde 'uçuşa yasak güvenli bölge oluşturulması' önerisiyle IŞİD ve Esad'a karşı savaş veren Özgür Suriye Ordusu'nun, 'eğit-donat' yöntemiyle desteklenmesi formülünü yine gündeme getirecek.

HALEP'E DESTEK İSTEĞİ

Erdoğan'ın bu iki konunun bir an önce hayata geçirilmesinde ısrar edeceği belirtiliyor. Erdoğan'ın görüşmede, Suriye'nin Kobani'den ibaret olmadığının altını çizerek, başta Halep olmak üzere Şam yönetiminin ve El Nusra Cephesi'nin saldırılarına maruz kalan bölgelere de, destek verilmesi gerektiğine dikkat çekeceği ifade ediliyor.

Erdoğan-Biden görüşmesinde hava operasyonları da gündeme gelecek. ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrasında IŞİD'e verdirilen zayiata ilişkin detaylı istihbarat raporlarının değerlendirileceği belirtiliyor.

ABD, TÜRKİYE’DEKİ ÜSLERİ KULLANMAK İÇİN ISRAR EDİYOR

ABD Başkanı Yardımcısı Biden'ın İstanbul ziyaretinde, ABD tarafından daha önce de konu edilen üsler meselesi yine gündeme gelecek. Biden'ın, "Türkiye'deki üslerin IŞİD'e karşı operasyonlarda kullanılması" talebini yinelemesine kesin gözüyle bakılıyor. Diplomasi çevreleri, Şam yönetimini de kapsayan bir mücadele halinde bu talebe yeşil ışık yakılabileceğini değerlendiriyor.