Erdoğan Barzani ile Irak'ı görüştü

Erdoğan Barzani ile Irak'ı görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da görüştüğü Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak'taki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulundu.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Musul ve Kerkük başta olmak üzere bölgedeki son durum ele alındı. Bölgedeki istikrarsızlığın ve güvenlik sorununun endişe verici olduğuna işaret edilen görüşmede, halihazırdaki krizin aşılması için, Irak'ta halkın tüm kesimlerini kuşatan, ülkede adaletli bir güç ve gelir paylaşımı sağlamayı amaçlayan bir hükümetin kurulması gerektiği belirtildi.

Irak'ı mezhep temelli bir çatışma ortamına sürüklenmekten kurtarmak, ülkenin toprak bütünlüğünü ve siyasal birliğini korumak için de en kısa sürede bir mutabakat hükümeti kurulmasının büyük önem taşıdığına değinildiği kaydedildi. Görüşme sırasında, halen bölgede tutulmakta olan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye salimen dönmelerini sağlamanın ehemmiyeti de vurgulandı.

Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin Irak'taki olaylarından zarar gören sivil halka el uzattığını hatırlatarak, bu çerçevede 12 Haziran'dan itibaren Türkmenlerin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine insani yardım gönderilmeye başlandığına işaret ettiği belirtildi.

Görüşme vesilesiyle enerji alanında işbirliği de gündeme geldi. Tarafların bu konuda temelleri daha önce atılmış olan işbirliğini geliştirme ve sürdürme konusunda kararlı olduklarını teyit ettikleri öğrenildi.

YENİ ŞAFAK