Erdoğan: Anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunacağız

Erdoğan: Anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunacağız

19. Milli Eğitim Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim bazı sıkıntılarımız var hâlâ. Bu sıkıntıları anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunarak yeneceğiz" dedi.

19. Milli Eğitim Şurası'nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine ilginç ifadeler kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

İHANET ÇETELERİNE PARA YETİŞTİRİYORLARDI

“Dershaneleri kaldırarak, öğrenci ve öğretmen lehile, özellikle de veliler lehine önemli adımlar atmak istiyorsunuz karşınıza ihale şebekeleri çıkıyor. Çok büyük eleştiriler aldık. Test, üniversite imtihanları, hepsi dershanelerin müfredatına göreydi. Ona göre hazırlanıyor ve çocuklarımız ona göre üniversite sınavlarına giriyor. Biz o çarka girince oyun bozuldu. Eğitimin önündeki bütün maddi engelleri kaldırmanın mücadalesini veriyoruz, ama öte yandan Anadolu’daki yoksul köylü yeri geliyor tarlasını satarak çocuğunu dershaneye göndermek gibi izah edilemez bir zulme katlanmak zorunda kalıyor. Yeri geliyor anne kolundaki bileziği satıyor.

Anneler bizim önümüzü keserek bunları söylüyordu. O zaman bu okullar niye var diyorlardı, haklıydı. Siz bu sorunu ortadan kaldırdığınızda karşınıza gözünü para bürümüş ihale şebekeleri çıkıyor. Oradan ihanet sistemlerine, ihanet çetelerine para yetiştiriyorlardı. Siz bu kirli çarka çomak soktuğunuzda ithamlara maruz kalıyorsunuz.

Anadolu’nun yoksul gariban insanının kanını emecek, emeğini sömürecek, buna karşı çıktığınızda darbe girişimlerine maruz kalacaksınız. Biz buna boyun eymedik. Bundan böyle Milli Eğitim Bakanlığımız hafta sonlarında, isteyen öğrencilere, okullarımızda ücretsiz takviye kursları verecek dedik, bunun uygulaması belli yerlerde başladı ve Türkiye geneline yayılacak.

EİNSTEİN KİMDİR DESENİZ...

Okullar dünyanın neresinde olursa olsun kendi dilinde, toplumundan utanan, kültür ve medeniyetinden uzaklaşan bireyler yetiştiriyorsa orada talimde ve terbiyede ciddi sorun vardır.

Einstein kimdir deseniz? Her gencin diyecek bir sözü vardır. İbni Sina kimdir deseniz? Çoğu bundan habersiz. Yabancı popçuları ezbere sayan, Neşet Ertaş’ı hiç dinlemeyen utanan öğrencilerimiz var. Atalarının kelimelerinde mahcubiyet duyan gençlerimiz var. Başka kültürleri ait giyim kuşamı, yaşantıya özenen gençlerimiz var. Bu gençleri de sorgulayamayız. Beethoven'ı dinlesinler ama Itri'yi, Dede Efendi’yi de bilmeliler.

Fransızca aksanıyla Türkçe konuşan, ama kendi ecdadından haberi olmayan, başka kültürlere ait sanat tarzlarını, kültürleri benimseyen gençlerimiz var. Bu gençleri de hiçbir şekilde suçlayamayız. 200 yıldır eğitimin formatlama aracına dönüştürdüğü sistemi cesaret edip kimse sorgulamıyor, sorgulayamıyor.

Öğrencilerimize kompleks değil, eziklik değil, özgüven aşılayan bir müfredatı eğitim sistemimize kazandırıyoruz.

HAYAT TARZI SUNACAĞIZ

“Taklit eden, takip eden her zaman bir adım geride kalır. Biz kendi medeniyet ve tarih birikimimizde biz olacağız, biz kalacağız.

İlim Çin’de de olsa, Amerika’da da olsa gidip alacağız. Çünkü biz, şuna inanan bir toplumuz, ilim Müslümanın yitiğidir nerede olsa gidip alacağız..
Ancak Çin’deki, Amerika’daki ilmi alırken, kendi özümüzden kopmayacağız. Başkalarına hayranlık duyan değil, kendi özüne hayranlık uyandıran gençler yetiştireceğiz. Demokrasinin, siyasetin ihtiyacı olan kendine güvenen gençlerdir. Biz biz olduğumuzda takip etmekten, taklit etmekten çıkacağız, takip edilen, öncü bir toplum olacağız.
Cumhurbaşkanı olarak en büyük arzum kendine güvenen gençlerimizin yetişmesidir. Geleceğe daha da umutla, güvenle bakıyorum.
Bizim gençlerimizi, ayrımcılıktan, horlamadan, nefret suçlarından uzak tutacak olan eğitim öğretimdir. Demokrasiyi, milli iradeyi, başkalarının tercihine saygı duymayı öğretecek olan da eğitim öğretimdir. Bunları tek başına kitaplara koymak yeterli değil. Irkçılığı en başta sınıfta öğretmenin yenmesidir. Aynı şekilde demokrasi ve milli iradeyi, başkalarına ve başkalarının değerlerine saygıyı kuru bilgi olmaktan çıkarıp, hayat tarzına dönüştürecek de öğretmenlerimizdir.

Bizim bazı sıkıntılarımız var hâlâ. Bu sıkıntıları anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunarak yeneceğiz.

 
Kaynak: Sol