Erdoğan: 'Amerikayı Önce Müslümanlar Keşfetti'

Erdoğan: 'Amerikayı Önce Müslümanlar Keşfetti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika kıtasına Kristof Kolombdan önce Müslüman denizcilerin ulaştığını belirterek, Kolombun hatıralarında dağın tepesinde bir camiden bahsedilmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika kıtasına Kristof Kolomb’dan önce Müslüman denizcilerin ulaştığını belirterek, “Kolomb’un hatıralarında dağın tepesinde bir camiden bahsedilmektedir. Şimdi Kübalı kardeşlerimizle konuşuruz. O dağın tepesine bugün de bir cami yakışır, yeter ki müsaade etsinler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “1’inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Amerika kıtasına Kristof Kolomb’dan önce Müslüman denizcilerin ulaştığını belirterek, “Kolomb’un hatıralarında dağın tepesinde bir camiden bahsedilmektedir. Şimdi Kübalı kardeşlerimizle konuşuruz. O dağın tepesine bugün de bir cami yakışır, yeter ki müsaade etsinler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile birlikte Conrad Otel’de düzenlenen “ 1’inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi” kapanış programına katıldı.

41 ülkeden gelen konukları İstanbul’da ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, “Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın son derece gayretli çalışmaları neticesinde bu zirve vesilesi ile 41 ülkeden 71 temsilci İstanbul’a geldiler. Burada birbirlerini daha iyi tanıdılar. İslam dünyasında ve Latin Amerika’daki sorunlarımızı tespit ettiler. Muhabbet ettiler. Malum muhabbetten Muhammed oldu hasıl, Muhammetsiz muhabbetten ne hasıl. Bu büyük zirvenin İstanbul’da gerçekleşiyor olmasını biz çok önemsiyoruz. Az önce Küba’dan değerli kardeşim bizleri davet etti. İnşallah bizim şu anki planlamamız içinde var. Nasip olursa 2015 başlarında Küba’ya bir ziyaretimiz olacak. Latin Amerika ülkelerine inşallah 2015 yılında daha fazla ağırlık vereceğiz. Aynı şekilde Afrika’ya. Bu hafta Cezayir ve Ekvator Ginesi’ne gidiyoruz” dedi.

“OSMANLI, LATİN ÜLKELERİNE ULAŞMIŞ, ORADA HAKK’I SAVUNMUŞTUR”
Osmanlı Devleti’nin Latin ülkelerine kadar geniş bir coğrafyada insanlığın hakkını korumuş olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sorumluluğumuzu tüm dünyada ne kadar fazla olduğunun idraki içerisindeyiz. Sorumluluğun idraki içinde olmak yetmiyor icraat gerekiyor. İslam dünyasında bu noktada sıkıntımız çok büyük. İslam insanın kendi tercihi ile, kendi iradesi ile inanması ile birlikte Allah’ın kişiye bahşettiği en büyük hediyedir, yani hidayettir. Eğer kalplerine kulaklarına damga vurulmuşsa, gözlerine de perde inmişse ne kadar anlatırsanız anlatın onlar inanmayacaklardır. Yine de bize düşen son nefesimize kadar Hakk’ı anlatmaktır. Bu şehir İstanbul özellikle de Latin Amerika ülkeleri nezdinde anlatma, Hakk’a çağırma vazifesini hakkı ile yerine getirmiş bir şehirdir. Büyük bir iftihar ile ifade etmeliyim ki İstanbul’un başkenti olduğu Osmanlı Devleti dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi Latin Amerika ülkelerine de ulaşmış oralarda da Hakk’ı savunmuştur.”

“LATİN AMERİKA’NIN İSLAM’LA TANIŞMASI 12’NCİ YÜZYILA DAYANIR”
Latin Amerika’nın İslam dini ile tanışmasının 12’nci yüzyıllara kadar dayandığını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, tarihten örnekler verdi.

Erdoğan, “Abdurrahman Efendi’yi konuşma planımız içine almıştı. 1866 yılında iki Osmanlı gemisi ümit burnundan geçerek Basra’ya ulaşmak üzere ayrılmışlar. Okyanusa açılmış ancak yollarını kaybederek Brezilya’nın Rio sahiline varmışlardır. Gemide bulunan ve alim bir zat olan Abdurrahman Efendi, Brezilya’da kaldı ve Latin Amerika ülkelerini dolaşarak İslam’ı anlattı. İnsanlara tebliğ vazifesinde bulundu. Yine 19 ve 20’nci yüzyıllarda Osmanlı dağılırken çok sayıda Müslüman Latin Amerika’ya göç ettiler. Bu göçmenler Osmanlı pasaportuna sahip oldukları için ‘el turko’ olarak bugün de tanınıyorlar. Yaklaşık 100 yıl önce Türkiye’nin kurtuluş savaşı sırasında Latin Amerika Müslümanları, aralarında yardım toplamış, bunu Kızılay aracılığı ile Türkiye’ye ulaştırmışlardır. Latin Amerika’nın İslam ile tanışması 12’inci yüzyıla kadar dayanır” şeklinde konuştu.

“O DAĞIN TEPESİNE CAMİ YAKIŞIR”
Amerika kıtasının keşif sürecisini anlatan Erdoğan, “Amerika kıtasının Kolomb tarafından keşfedildiği iddia edilir. Aslında ondan yıllarca önce Müslüman denizciler Amerikan denicilerine ulaşmışlardır. Hatta Kolomb’un hatıralarında dağın tepesinde bir camiden bahsedilmektedir. Şimdi Kübalı kardeşlerimizle konuşuruz. O dağın tepesine bugün de bir cami yakışır, yeter ki müsaade etsinler. Yani Kolomb kıtayı keşfetmeden İslam dini orada yayılmıştır. Osmanlı Devleti tebliğ faaliyetleri siyasi arzuları için kullanmadılar. İslam dini sömürmenin, köleleştirmenin bir aracı olmadı. Başkaları daha iyi sömürmek için dinlerini bir araç olarak kullanırken, Müslümanlar sadece tebliğ peşinde oldular. Sadece gönülleri fethetmenin peşinde oldular” dedi.

İHA