Erdoğan ABD'nin IŞİD operasyonu için ne dedi?

Erdoğan ABD'nin IŞİD operasyonu için ne dedi?

Başbakan Erdoğan, ABD'nin Işid'i vurmasını değerlendirdi ve Kılıçdaroğlu'nun rehinelerle ilgili eleştirilerine cevap verdi.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin IŞİD'e yönelik operasyonunu ilk kez değerlendirdi. Erdoğan, "Bizim hassasiyetlerimiz var, Amerika'nın durumu farklı" diye konuştu. Başbakan, muhalefetin, "IŞİD terörüne karşı sessiz kaldığı'' eleştirilerine de yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Musul'daki rehinelerle ilgili, "Bizim şu anda 49 vatandaşımız var. Biz, Kılıçdaroğlu kadar rahat değiliz. Hassasiyetimizi korumak zorundayız. Ne yapmak istediğimizi konuşma noktasında da değilim. Kılıçdaroğlu'nu rahatlatmak gibi bir derdim de yok" dedi.

Erdoğan, A Haber-ATV ortak yayınında, "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonu ve Musul'daki rehinelerle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

AİLELERİNDEN GÖRÜŞTÜKLERİM VAR, ONLAR BİZİ ANLIYOR

"Bizim buraki hassasiyetlerimiz var. Fakat anamuhalefetin genel müdürü maalesef bu hassasiyetleri gözardı ediyor. Bizim şu anda 49 vatandaşımız var. Biz, Kılıçdaroğlu kadar rahat değiliz. Hassasiyetimizi korumak zorundayız. Ne yapmak istediğimizi konuşma noktasında da değilim. Kılıçdaroğlu'nu rahatlatmak gibi bir derdim de yok. Ama ailelerinden görüştüklerim var. Ailelerinden görüştüklerime de hangi konumda olduğumuzu anlatıyorum. Onlar bizi çok iyi anlıyorlar. Şu anda yaptığımızın, bu noktada isabetli, doğru olduğunu da söylüyorlar. Amerika'nın şu anki tavrı bizim tavrımıza benzemez. Fakat biz şu anda gerek Türkmen kardeşlerimize, gerek oradaki Yezidiler dahil hepsine gıda yardımı gönderdik, gönderiyoruz. Aynı şekilde Kuzey Irak'taki Kürtlere bu noktada her türlü insani yardımı gönderiyoruz. Bu yardımlarımızı devam ettirme kararlılığındayız. Kendileriyle sürekli görüşme halindeyiz. Bütün arzumuz, isteğimiz bir an önce Kuzey Irak'ta, hatta Irak'ın bütününde bu sıkıntıları aşmış olalım."

''Türkiye'nin Mesut Barzani ve Kuzey Irak ile yakın ilişkilerinin, bölgede Kürtler ile Türklerin bir araya gelmesinin çevre ülkeler tarafından nasıl karşılandığının'' sorulması üzerine Erdoğan, "At izi, it izine karışmış durumda, böyle bir durum var. Onun için tabii belli odaklar, belli yerlerle görüşmeler aynı kararlılıkta devam ediyor ve devam edecek. Bu konuda bölge ülkeleriyle olan şeyimiz, aynı şekilde Amerika ile olan görüşmeler, Birleşmiş Milletler ile olan görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.

Erdoğan, Irak'taki seçimlerin ardından hükümetin kurulamamış olmasına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu andaki Maliki hükümeti seçilmiş bir hükümet değil. Bakın meclis başkanı belirlendi, cumhurbaşkanı belirlendi ama gel gör ki şu anda cumhurbaşkanının başbakanı belirlemesi noktasında adım atılamıyor. Meclis toparlanamıyor, böyle bir konumda. Onun için böyle bir adımın atılabilmesi için bir an önce tabii başbakanın seçilmesi lazım. Bunun için de meclisin toparlanabilmesi lazım. Çünkü cumhurbaşkanının yetki verdiği kişi meclise gidebilecek konumda olması lazım. Böyle bir sıkıntı şu anda Irak'ta devam ediyor."

TÜRKİYE'SİZ BİR ÇÖZÜM BURADA SÖZ KONUSU DEĞİL 

Erdoğan, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkilerin bölge ülkeleri ve Batı'da genel olarak sıkıntı yaratmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Bu konuda Türkiye'ye olan güven her geçen gün artıyor. Demek ki Türkiye'siz bir çözüm burada söz konusu değil. Türkiye ile bu iş olursa olacak. Onun içinde bizimle diplomasi trafiği çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Dışişlerimiz bu noktada çok aktif bir rol oynamaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.