Erbil’e benzin yetişmiyor

Erbil’e benzin yetişmiyor

IŞİD’in Musul’un ele geçirmesinden sonra binlerce kişinin Erbil’e kaçması, kentte benzin sıkıntısına neden oldu. Rafineriler kente benzin yetiştiremiyor. Bazı benzin istasyonları kapanırken, açık olanların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

rak Kürdistan Özerk Bölgesi'ndeki bazı petrol istasyonları bugünlerde yoğun mesai yapıyor. İstasyonların önündeki araç kuyrukları uzadıkça uzuyor. Bu manzaralar IŞİD’in Musul’u ele geçirmesiyle başladı. Binlerce kişi kenti araçlarıyla terk etti. Kaçanların ilk durağı Erbil’di. Musulluların gelmesiyle araç sayısı birdenbire arttı. Araçlar petrol istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. 

ÖZETLE

Musul'dan göç sürüyor.Erbil, Musul göçünü kaldırmaya çalışıyor.

 

Benzin az, talep çok

Müşterileri rafineriden gelecek benzin için saatlerce bekleyen petrolün müdürü Samir Muhammed, sıkıntının Musul’daki olaylardan sonra başladığını söyledi. Muhammed “Daha önce haftada bir tanker alıyordum, şimdi iki tanker alıyorum, iki günde bitiyor. Hem Musul’dan kaçışlar olunca araç sayısı arttı, hem insanlar benzin sıkıntısı olur korkusuyla deposunu full dolduruyor” dedi.

Başka bir petrol istasyonunun sahibi Yusuf Cafer ise talebin çok arttığına dikkat çekiyor. Rafineriden alabilmesi halinde günde iki tanker bile satabileceğine dikkat çeken Cafer, "İki günde bir 36 bin litre geliyor, bir günde tükeniyor. Normalde iki, üç günde ancak biter. Musul’daki olaylar başlayınca böyle oldu” dedi. 

Erbil'de benzin sıkıntısı
Petrol istasyonu sahibi Cafer, sıkıntının bir nedenin de tedirginlik olduğunu söyledi.
[Mustafa Değirmenci-Al Jazeera]

 

Benzin olmayınca kapandılar

Bölge petrol zengini olsa da, rafineri sıkıntısı aşılabilmiş değil. Rafineriler bölgedeki benzin istasyonlarına sırayla yakıt veriyor. Benzini tükenen istasyonlar, yeniden alana kadar kapısına kilit vuruyor. Muhammed ve Cafer de yeniden ürün alana kadar kapatacaklar. Bölgede kuyruklarla dolu petrol istasyonu kadar, kapalı olanları da görmek mümkün.