‘Erbil'den silah aldık, gönderemedik’

‘Erbil'den silah aldık, gönderemedik’

PYD yönetimi, Kobani’de IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Irak Kürt Yönetimi’nden sembolik bir silah yardımı aldıklarını ancak silahların Kobani’ye ulaştırılamadığını açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan, PYD’nin ilan ettiği Cezire Kantonu Askeri Konsey Sözcüsü Elan Osman, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden sembolik bir silah yardımı aldık ancak Türkiye yardım koridoru açmadığı için silahları Kobani’ye gönderemedik” dedi.

Osman “Silah yardımı havan mermileri ve hafif silahlar için kullanılacak cephaneyi içeren sembolik bir yardımdı ancak Cezire kantonunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Kobani'ye silah gönderdiklerini, ancak coğrafi koşullar dolayısıyla peşmergenin Kobani'ye gönderilmesinin imkansız olduğunu söyledi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani de daha önce yaptığı bir açıklamada Kobani'ye coğrafi zorluklar nedeniyle yardıma gidemediklerini söylemişti.

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim ve PKK'nın çatı örgütü KCK'nın Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan ise Türkiye'nin "Serekaniye'den Kobani'ye kordidor" açması gerektiğini öne sürdüler ancak bu öneri Türkiye'den kabul görmedi. 

Koridorun önemi

Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor. Ancak Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor. Bu nedenle koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor. Bu noktada da koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor.

Serakaniye - Kobani koridoru Kobani'deki PYD güçlerine destek gidebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu desteğin mahiyeti belirsiz. Türkiye topraklarından neyin ya da kimlerin destek için geçeceği konusunda bir açıklama yok.

Kobani (Aynul Arab) kasabası, 16 Eylül’den bu yana IŞİD kuşatması altında.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters