Erbil'de sosyal medya kesintisi

Erbil'de sosyal medya kesintisi

İnternette dolaşan haber ve görüntüler nedeniyle Irak Kürt Bölgesinde sosyal medyaya erişim 15 saat süreyle kesintiye uğradı.

Erbil valiliği önünden geçen bir aracınteybinde Irak Şam İslam Devleti marşlarından biri çalıyor. Araç Bölgesel Kürt Yönetiminin merkezinde tur atarken marş şöyle diyor:

 

"Abubekir El Bağdadi, düşmanların korkusu. Cennetin hurileri çağırıyor, beni şehadet gönüllüsü (intihar saldırganı) olarak yaz."

IŞİD güçlerinin önce Sincar'a sonra da Mahmur'a girmesi ile birlikte, bu ve buna benzer birçok video sosyal medya da paylaşılmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nin IŞİD'a yönelik hava operasyonlarına yeşil ışık yakması ise özellikle Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbi'de, Bağdadi'nin bombalı araçlar ile misilleme yapabileceği korkusunu yarattı. Saddam rejiminin devrilmesinden sonra yatırımcılara sunduğu güvenli ortam ile Irak'ın diğer bölgelerinden ayrılan ve hızlı bir gelişme gösteren Kürt Yönetimi'nin denetimindeki kentlerde hızlı bir gelişme yaşandı. Bölgesel Kürt Yönetimi halkın güvenlik ile ilgili endişeye kapılmaması ve paniği önlemek için üst üste açıklamalar gelse de halk endişeli.

Son olarak perşembe akşamı itibarı ile Irak Kürt Bölgesi'nde sosyal medyaya erişim 15 saat süre ile engellendi. Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, bugün erişimin yeniden sağlandığı bildiriliyor.

İnternette yayınlanan videolar

Sosyal medyada yayınlanan bir diğer görüntüde ise, Mahmur'a yönelik IŞİD saldırısından sonra Erbil'den kaçan araçlar görülüyor. Görüntülerde ailelerle dolu araçlar Kuzey bölgelerinde doğru giderken yol kenarında toplanan gençler onları protesto ediyor. Gençler kenti terkedenleri "Yaptığınız ayıp", "kaçanlar Kürt değil""kaçacağınıza ölün daha iyi" gibi sözlerle terk ediyor. 

Daha önce Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve bölgesel hükümetin İçişleri Bakanlığı halkı sükunete davet eden açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamalarda peşmerge güçlerinin Mahmur bölgesinde kontrolü sağlandığı iddia edilse de daha sonra IŞİD güçlerinin ilçe merkezini kontrol ettiğini gösteren görüntülerin çıkması halkın resmi açıklamalara kuşkuyal yaklaşmasına neden oldu.