Erbil'de ki Patlamayı IŞİD Üstlendi

Erbil'de ki Patlamayı IŞİD Üstlendi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinin Ankawa semtinde ABD Başkansolosluk binasının yakınında patlama meydana geldi...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Erbil kentinin Ankawa semtinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkonsolosluk binasının yakınında gerçekleştirilenbombalı saldırının ayrıntıları, bölgenin istihbarat teşkilatı tarafından açıklandı.

IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, saldırının bir intihar eylemcisi tarafından bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildiği belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada, olayın mahalli, saati ve nasıl yapıldığıyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Erbil'in Ankawa semtinde bulunan ABD Başkonsolosluğuna yakın Nili Kafe'nin önünde saat 17,40'ta bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Ankawa Polis Merkezi'ne girmeye çalışan saldırgan güvenlik güçlerinin durumu fark etmesi üzerine otomobili patlattı."

SALDIRGANIN YANI SIRA 2 KİŞİ ÖLDÜ, 8 KİŞİ YARALANDI 

12 otomobilin ve 30 dükkanın kullanılamaz hale geldiği olayda saldırganın yanı sıra 2 kişinin öldüğü ve 8 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

IKBY Sağlık Bakanı Rekeft Muhammet Reşit de AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölenlerin kimlikleri ve uyrukları hakkında bilgi vermeyen Sağlık Bakanı Reşit, "Bugünkü patlamada 2 vatandaşımız şehit oldu, 8 kişi de yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi ediliyor. Başka bir ülkeye sevk edilmelerini gerektiren bir durum yok" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hayatını kaybeden iki kişinin Türk vatandaşı olduğu ifade edişmiş, DNA testiyle kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğü bildirilmiştir" denildi.

İKİ TÜRK VATADAŞINDAN BİLGİ ALINAMIYOR

Hayatlarını yitiren 2 kişinin vücutlarının büyük ölçüde yanmış olması nedeniyle kimlik tespitlerinin yapılmadığı kaydedildi. Erbil'deki Rızgari Hastanesi'nin morgunda DNA testi için bekletilen kişilerin hangi uyrukta oldukları da bilinmiyor. Ancak, bölgede iş yapan Mardin nüfusuna kayıtlı 2 kişiye ulaşılmadığı belirtildi. 8 yaralıdan üç kişinin Türk oldukları ve yaralarının hafif olduğu öğrenilirken Rızgari Hastanesi'nin morgundaki cenazelerin olaydan sonra ulaşılamayan S. Ş. ve B. Ö. olmalarından endişe ediliyor.

ABD KONSOLOSLUĞU'NDAN AÇIKLAMA

Bu arada ABD Erbil Başkonsolosluğu Yardımcısı David Folar, Irak binalarının yakınında gerçekleştirilen bomba saldırıda ölen veya yaralanan vatandaşlarının olmadığını ifade etti.

Patlamanın olduğu yerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Folar, "Bugün, bomba yüklü bir otomobil, ABD Başkonsolosluğunun önünde patlatıldı. Konsolos çalışanlarından yaralı ve şehit yok" diye konuştu.

SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ

Folar, Kürdistan hükümetiyle birlikte bölgeyi tamamen kontrol altına aldıklarını söyleyerek, "Kürdistan hükümetine ilgisinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kürdistan güvenlik yetkilileriyle olayın ayrıntılarını açığa çıkarmak için araştırma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan konuya ilişkin IŞİD'in sosyal medya hesabından duyuru yapılarak saldırıyı örgütün üstlendiği iddia edildi.

PATLAMANIN ARDINDAN KISA SÜRELİ BİR ÇATIŞMA ÇIKTI

Ankawa Caddesi'ndeki patlamanın ardından kısa süreli bir çatışma çıktı. Peşmerge güçlerinin olası saldırı ihtimali üzerine havaya ateş etmesi gerginliğe ve korkuya neden oldu. Patlamanın ardından ABD Başkonsolosluk binasının hemen karşısında bulunan bir kafeteryada yangın çıktı. Olay yerinden dumanlar yükseldi.

Patlama ve silah seslerinin üzerine bölgeye çok sayıda güvenlik gücü ile itfaiyeci sevk edildi. Peşmerge güçleri Ankawa'ya giden yolları trafiğe kapatarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. İtfaiye ekipleri ise patlamanın ardından çıkan yangına müdahale etti.

Ankawa Polis Müdürü Celal Habip, yaptığı açıklamada, "İntihar saldırısında ilk belirlemelere göre 3 şehidimiz ve 5 de yaralımız var" dedi.

Habip, patlamanın yabancıların sık uğradığı bir kafeteryanın önünde meydana geldiğini belirterek, ölen ve yaralananların arasında yabancı vatandaşların olabileceğini belirtti.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgilere göre ise Ankawa Caddesi'nde bulunan ve Türklerin işlettiği Nili isimli kafeteryada büyük hasar oluştu. Burada oturmakta olan bazı kişilerin vücudunda ağır yanıklar oluştu. Hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşı olma ihtimali yüksek. Nili Kafe'nin çalışanlarından Ahmet Husra, "hayatını kaybedenlerden biri Türkiyeli" diye konuştu.

 

Kaynak : AA