Erbil'de alarm

Erbil'de alarm

IŞİD'in Kürt bölgesinin başkenti Erbil yakınındaki Guver'i, Hristiyan kasabası Karakuş'u ele geçirmesi ve Mahmura'a saldırması üzerine civardaki siviller ve Erbilliler, benzin istasyonlarına akın etti. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yolla

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, 10 Haziran'da Musul'u almasıyla birlikte Sünni kentlerinde başlayan çatışmalar Kürt bölgelerine de sıçradı. IŞİD militanlarının, Suriye'deki Sünni bölgelere geçiş güzergahı üzerinde bulunduğu için stratejik öneme sahip Musul'un Sincar ilçesini almasından sonra Mahmur ilçesine saldırması ve Erbil'in 50 kilometre uzağındaki Guver ile Hristiyanların yaşadığı Karakuş kasabasını alması, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) merkezi Erbil'de büyük terdirginliğe sebep oldu.

YENİ ROTA ŞAKLAVA

Erbil'e 70 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesinin IŞİD'in eline geçmesinin ardından silahlı gruplarla peşmergeler arasında Mahmur çevresinde çatışmaların yaşanması, yeni bir insan göçünü de beraberinde getirdi. Sincar, Telafer, Musul ve Mahmur'dan Erbil'e kaçanlar şimdi de Erbil'den başka kentlere kaçmaya başladı.

En çok da Mahmur halkının kaçışı Erbil'i karıştırdı. Paniğe kapılan Erbilliler, benzin istasyonlarına akın etti. Benzin satış noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Aracının deposunu dolduran bazı Erbilliler, daha güvenli gördükleri Şaklava, Barzan ve Selahaddin gibi yerleşim birimlerine doğru kaçmaya başladı.

TELEFONLAR KİTLENDİ

Aşırı yoğunluktan dolayı GSM şirketleri hizmet veremedi. Tedirginliğin had safhaya çıkması üzerine IKBY yöneticilerinden birbiri ardına açıklamalar geldi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani halkı sükunete davet etti. Halktan korkuya kapılmamasını isteyen Barzani, 'Ey aziz ve direnişçi Kürdistan halkı! Sizi temin ediyorum ki, peşmerge gücümüz Şengal'de (Sincar) ilerliyor. Cela ve Mahmur cephelerinde de IŞİD teröristlerini bozguna uğrattı. Kürdistan halkı düşmanların yenileceğine inanmalıdır. Halkımıza bu konuda güvence veriyorum' dedi.

Neden Sincar!

IŞİD'in Kürt bölgelerine saldırmasının nedeni olarak, bu kentlerin Suriye'deki Sünni bölgelerin geçiş güzergahı üzerinde bulunması gösteriliyor. Özellikle petrol zengini Zumar ile Sincar, Mahmur ve sınırdaki Rabia kapısı, Irak ile Suriye Sünnilerini birleştirmeyi hedefleyen bir devlet için büyük jeo-ekonomik ve jeo-politik önem arzediyor.

Müdahale sinyali

ABD Başkanı Barack Obama'nın, dağlara kaçarak aç ve susuz saklanan 40 bine yakın Yezidi'ye yardım etmek amacıyla havadan acil insani yardım paketi bırakmayı ve IŞİD'e hava saldırısı düzenlemeyi düşündüğü ifade edildi. Ancak Beyaz Saray, 'Irak'ta IŞİD terör örgütüne yönelik ABD'nin hava saldırısı düzenlemeyi değerlendirdiği' haberlerini yanıtlamayı reddetti.

Kaçış izdihamı

Irak'ta IŞİD'in, Erbil kentine 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yollarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor. IŞİD'in ilerlediğine yönelik yayılan haberler üzerine tedirgin olan aileler, sığınmacılar ve bölgedeki yabancı ülke vatandaşları, hava yolu firmalarıyla otobüs garajlarına akın etti. Irak Hava Yolları'nın Erbil'deki ofisi önünde yüzlerce insan, uçak bileti almak için sıraya girdi. Erbil Uluslararası Havalimanı'nda da büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Uçaklar tam kapasiteyle uçuyor. Bilet bulamayanların bekleyişleri sürüyor. Bazı Iraklılar da araçlarıyla Türkiye'ye yakın kuzey bölgesine doğru kaçıyor. Bazı aileler de gıda stoku yapıyor.

MOBİL GÖÇMENLER

İç çatışmaların başladığı Haziran'dan bu yana sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılar, Erbil'deki Hazer Kampı'nın kapatılması üzerine daha güvenli bir bölge bulma arayışına girdi. Sünni Türkmenler ise çareyi Musul'daki köylerine dönmekte buldu. Ailesiyle Hamdaniye ilçesindeki köyüne dönen Ali Kerim, 'Sünni olmamız dolayısıyla IŞİD'in bize zarar vermemesini ümit ediyoruz. Kamptan ve kaçıştan bıktık. Kendi evimizde ölelim daha iyi' dedi.

Erbil'e sığınanlar şimdi oradan kaçıyor

IŞİD tehdidi nedeniyle Mahmur'dan binlerce insan Erbil'e sığınırken Erbil-Mahmur yolu üzerinde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Fakat daha önce Telafer, Musul ve Sincar'dan Erbil'e kaçanlar IŞİD'in Erbil'e dayanmasıyla bu kez Erbillilerle birlikte kentten göç ediyor. Bağdat, Kerbela ve Necef'e gitmek isteyen yüzlerce Şii aile Erbil Otogarı'nda mahsur kaldı.

Hrıstiyan Karakuş'u da ele geçirdidler

IŞİD, Irak'ın en büyük Hristiyan kasabası olan Erbil'in 45 kilometre uzağındaki Karakuş'u ele geçirdi. Kerkük ve Süleymaniye Keldani Başpiskoposu Joseph Thomas AFP'ye 'Karakuş, Tel Keyf, Bartella ve Karamleş kent ve kasabalarının halkının kaçtığını ve şu an buraların militanların denetiminde olduğunu biliyorum' açıklamasını yaptı. Başpiskopos durumu 'bir felaket' diye niteledi ve BM'den yardım istedi.

Irak jetleri bombalıyor

Irak savaş uçaklarının, Musul'un Mahmur ilçesi çevresine konuşlanan IŞİD militanlarını havadan bombaladığı bildirildi. Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Irak Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı, Mahmur'a 20 kilometre uzakta bulunan Güver nahiyesindeki IŞİD noktalarını bombaladı. Bombardımanda IŞİD'e ait 4 araç vuruldu ve çok sayıda IŞİD militanı öldürüldü.

Mahmur düştü düşmedi tartışması

Musul'un Mahmur ilçesinin IŞİD'in eline geçtiği iddia edildi ancak bu iddia yalanlandı. Peşmerge Güçleri Sorumlusu Muğdat Ferit, 'Herkes rahat olsun. Mahmur kontrolümüz altında' dedi. Ancak IŞİD'in saldırısından sonra Mahmur'un çevresine hendekler kazmaya devam eden peşmergeler, yüzlerce askeri araç eşliğinde tetikte bekliyor.

Düşmana karşı cesur olacağız!

IKBY İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Kürt bölgesinin tamamen peşmergenin kontrolünde olduğu belirtilerek, 'bölge halkının, düşmanın kara propagandasın kapılmaması' istendi. Peşmergenin, IŞİD'i bozguna uğrattığı dile getirilen açıklamada, 'Bütün vatandaşlarımızdan cesaretlerinin yüksek olmasını ve dirençlerini kaybetmemelerini istiyoruz' denildi.

BM 'acil' toplanıyor

Fransa, Irak'ta Hristiyanların yaşadığı şehirlerin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolüne geçmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK Dönem Başkanlığını yapan İngiltere Daimi Temsilciliği ise Konsey üyelerinin Irak'ta yaşanan gelişmeleri ele almak üzere öğleden sonra bir araya geleceği bildirdi.