Erbil silah pazarında satışlar arttı

Erbil silah pazarında satışlar arttı

Erbil silah pazarında satışlar arttı

 

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kürt bölgesine saldırımasının ardından pazarlardaki silah satışlarında artış oldu. Erbil kent merkezinin hemen dışındaki silah pazarı son bir haftadır hareketli. Erbilliler IŞİD’e karşı kendilerini korumak için silahlandıklarını söylüyor.

ÖZETLE

Açık silah pazarı
Kürtler silahlanıyor
IŞİD tehlikesi

 

Erbil’in doğu yakasında bulunan, 1991 yılında kurulan silah pazarında günler, son yıllarda sakin geçiyordu. 3 Ağustos’ta IŞİD’in önce Sincar’ı (Şengal) işgal etmesi, ardından Mahmur’a girip Erbil’in 89 kilometre ötesine gelmesi halkı pazara koşturdu.

Her ne kadar Mahmur, Peşmerge güçleri tarafından geri alınsa da, ABD savaş uçakları IŞİD’i bombalasa da halkın olası bir tehdite karşı silahlanması sürüyor.

Pazarda satışlar en fazla 5 Ağustos ile 9 Ağustos 2014 arasında IŞİD’in Mahmur'u işgali sırasında arttı. Pazardaki yetkililerin verdiği bilgiye göre, o tarihler arasında günde ortalama 200 kişi pazardan silah satın aldı. IŞİD’in Mahmur’dan çıkarılmasının ardından bu sayıda düşme olsa da, yine de insanlar pazardan silah satın almayı sürdürüyor.

Pazarda kaleşnikoflar, ABD yapımı M16’lar, tabancalar standlarda sergileniyor. Fiyatlar ise silahların türüne göre değişiyor. Bir kaleşnikof ortalama 600 dolardan satılıyor. M16’lar ise 2 bin ile 3 bin dolar arasında. Mermiler ise türlerine göre bir dolar ile beş dolar arasında.

Yükselen fiyatlar düştü

Pazardan silah satın almak da oldukça kolay. Satışlar resmi olarak yapılıyor. Erbil Valiliği’nden alınan silah ruhsatıyla isteyen herkes istediği silahı alabiliyor. Bugünlerde silah ruhsatı almak da kolay. Pazarda silah satışı yapan Nazım Emin, geçen hafta silah fiyatlarının çok yükseldiğini ama bu hafta yeniden düştüğünü hatırlatıyor. Emin “IŞİD'in Kürt bölgesine girmesiyle silahlanma arttı” diyor.

‘Kendimi korumak için aldım’

Pazarda silah alanlardan biri de Osman Ahmed Hemedemin. Al Jazeera Türk’e konuşan Hemedemin neden silahlandığını şu sözlerle anlatıyor:

“Bu silahı, kendimi IŞİD’e karşı savunmak için aldım. IŞİD'çiler ne kadın, ne çok genç, ne yaşlı biliyorlar. Herkese saldırıyorlar. Şu kaleşnikofu onun için aldım. Hepimiz bu ülke, bu toprak, bu vatan için savaşmaya hazırız. Sonuna kadar savaşırız. IŞİD sadece bize tehlike değil, bütün dünyaya tehlike. Bizden vazgeçir; Türkiye, İran, Suriye’ye saldırır.”

Silahlananların kimileriyse gönüllü olup, IŞİD’e karşı savaşmak için Peşmerge Bakanlığı’na başvuruyor. Başvurusu kabul edildiğinde gönüllü olarak satın aldığı kendi silahıyla cepheye gidiyor.

Kaynak: Al Jazeera