Erbakan'ın Notları: Davam

Erbakan'ın Notları: Davam

Eski başbakanlardan Erbakan'ın vefatından önce yazdığı notlardan oluşan 'Davam' kitabında Gümüş Motor'un kuruluşundan yerli otomobil tartışmalarına kadar birok anekdot yer alıyor

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın 1951 – 2011 yılları arasında yazdığı ve tercüme ettiği eserlerin beş cilt halinde ‘Erbakan Külliyatı’ adıyla yayınlanmasından sonra vefatından sonra geride bıraktığı notları ve bazı hatıraları da, "Davam" isimli eserde toplandı.

Milli Gazete Ankara Kitap Kulübü tarafından yayımlanan “Davam, Ne Yaptıysam Allah Rızası için Yaptım” isimli kitapta Erbakan'ın mücadelesi ve hedefleri kendi kaleminden aktarılıyor. Eserdeki dikkati çeken anekdotlardan birisini, son yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önem verdiği hedeflerden "yerli otomobil" konusunda Erbakan'ın karşılaştığı sıkıntılar oluşturuyor.

Erbakan, yerli otomobil üretiminde çıkarılan engeli şöyle anlatıyor:

"Gümüş Motor'un ilk prototipi yapılıp test için ilgili makamlara götürüldüğünde bir engel çıktı. Neymiş? Avrupa standartlarına göre 5,6 litre olması gereken yakıt, bizim motorda 5,7 litre çıkmış. Bunun için onay veremeyeceklerini söylediler. Geri dönüp tekrar çalışmaya başladık. Gümüş Motor'u, Avrupa standartlarının dahi altında, saatte 5,5 litre motorin harcar hâle getirdik. Yine standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Tabii ki mesele aslında standart meselesi değildi. Mesele, Türkiye'nin şeftali yerine, motor üretmek istemesiydi. O yıllarda düzenlenen otomobil kongresinde, 'şeftaliden başka bir şey üretemeyiz' diyenler var. Ama biz o kongrede kürsüye çıkıp, 'işte motor üretildi' diye gösterince hepsinin sesi kesildi."

Eserde verilen bilgiye göre, Türkiye'nin ilk yerli motorunun üretildiği Gümüş Motor fabrikasını dönemin Başbakanı Adnan Menderes de ziyaret ediyor. Menderes, fabrikaya destek için 1 milyon 300 bin dolarlık döviz tahsis ediyor.

ÇERNİŞEV, ADİL DÜZEN'İ ANLATMASINI İSTEDİ

Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine girdiği yıllarda, Rus devlet adamı Albert Çernişev'in, Erbakan'a aktardığı bir talep de eserde yer alıyor.

Çernişev'in talebi üzerine Erbakan, Rusya'dan özel olarak gelen Rus uzman ve profesörlerin yer aldığı bir heyete, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinde üç gün boyunca Adil Düzen konferansı veriyor.

Eserde, ayrıca Türkiye'nin ilk yerli motor fabrikasını kurarken yaşadığı ilginç olaylardan, Almanya'daki bir otelde yapılan gizli bir petrol toplantısında şahit olduğu konuşmalara, Saddam Hüseyin ile Bağdat'taki Başkanlık Sarayı'nın avizeli salonunda yaşadıkları diyalogdan, Amerikan savaş gemisine davet edilen Refah Partili milletvekillerine yapılan ilginç gösteriye, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşanan mücadeleye kadar birçok tarihi anekdota yer veriliyor.

ESKİ ESERLERİ ŞUBAT AYINDA BİR ARAYA GETİRİLMİŞTİ

Erbakan'ın 1951’den 2011’e kadar yazdığı ve tercüme ettiği 70'e yakın eser, 27 Şubat 2013’te beş cilt halinde ve "Erbakan Külliyatı" adıyla okuyucuları ile buluşmuştu.

Çok sayıda eserin bulunduğu "Erbakan Külliyatı", ilim, bilim ve devlet adamı yönleri ile Necmettin Erbakan'ı ele alıyor. Beş ciltten oluşan külliyat 2 bin 168 sayfa tutuyor.

Külliyatta Milli Görüş'ün tarihi, Erbakan'ın savunmaları, ağır sanayi hamleleri, iç ve dış siyasette izlediği politikaları gibi birçok konu sunuluyor.

Külliyat içerisinde Erbakan tarafından yazılan İslâm ve İlim, Doğu'da Batıda ve İslâm'da Kadın, Milli Görüş, Materyalizm ve Maneviyatçılık ve Türkiye'nin Sanayileşmesi gibi çok sayıda kitabının yanı sıra Maxime Rodinson'dan tercüme ettiği Muhammed'in İzinde kitabı da yer alıyor.

dünyabülteni