Ensarullah'tan ABD'ye Tepki

Ensarullah'tan ABD'ye Tepki

ABD'nin Ensarullah ve Haşdi Şabi Kararına Tepkiler...

Yemen Devrimi Yüksek Komite Başkanı Muhammed Ali el-Husi, ABD’nin Ensarullah Hareketi’ni terör listesine alma kararına tepki gösterdi.

Al Masirah TV kanalına göre, Yemen Devrimi Yüksek Komite Başkanı Muhammed Ali el-Husi, ABD’nin Ensarullah Hareketi’ni terör listesine alma kararına tepki göstererek, “Trump yönetimi, Filistinlilere terörist olarak tanımlıyor. Halbuki işgalci siyonistleri kendi haline bırakmıştır” dedi.

Muhammed Ali el-Husi, “Şiddet tehdidi veya onu siyasi amaçlar için kullanmak terörizmin ta kendisi. Trump yönetimi hayatının son günlerinde çifte standart politikası izlemektedir” ifadesini kullandı.

El-Husi, Ensarullah Hareketi’nin uluslararası kuruluşlar tarafından yönetilen bir propaganda savaşıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo son günlerde Yemen Ensarullah Hareketini terörist organizasyon olarak değerlendirilmesi için kongreye başvuracaklarını açıklamıştı.

Bunun üzerine Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam, “ABD, bu tutumunu yeniden gözden geçirmezse onlara karşı kayacağız” demişti.

Abdusselam, "Amerikalıların bu tutumu pratikte yeni bir adım değil, çünkü Yemen halkına karşı ekonomik yaptırımlar ve askeri saldırganlık gibi en iğrenç cinayetler işlediler." ifadesini kullanmıştı.

Yemen Ensarullah Hareketi Siyasi Bürosu, ABD'nin Haşdi Şabi Güçleri Başkanı Falih El Feyyad'ı yaptırım listesine alma kararına tepki olarak bir bildiri yayınladı.

ABD'nin yeni yaptırım kararını şiddetle kınayan Ensarullah Hareketi, bu kararın Irak'a yapılan "düşmanca bir adım" olduğunu bildirdi.

Dün akşam yayınlanan bildiride, "Bu tür adımlar Amerikan birliklerinin Irak'tan çıkarılması sürecini etkilemeyecektir. ABD yönetimi kendi iç sorunlarına odaklanmalı." denildi.

Irak Dışişleri'nden ABD'nin Feyyad kararına tepki

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf da dün akşam yaptığı açıklamada, ABD'nin Haşdi Şabi liderine yaptırım kararını ülke ve Irak halkına "hakaret" olarak nitelendirdi.

Yaptırım kararının kabul edilmez olduğunu belirten Sahhaf, "Bağdat hükümeti görevdeki ve yeni ABD yönetimi ile Hazine Bakanlığının yaptırım kararını takip edecektir." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak'taki Haşdi Şabi'nin lideri ve eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ulusal güvenlik danışmanı Falih El Feyyad'ı yaptırım listesine aldıklarını açıklamıştı.

Irak'taki en yüksek dini merci Ali es-Sistani'nin, Haziran 2014'te yaptığı fetva üzerine kurulan Haşdi Şabi, 2016'da Irak Meclisi'nde yasal statü kazanarak Irak Başbakanlığı bünyesine dahil edilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, düzenlediği basın toplantısında: "Amerika'nın en utanç verici hükümeti Beyaz Saray'ı en utanç verici şekilde terk ediyor.

Şehit Süleymani'ye suikast düzenleyen ve İran milletine karşı geniş çaplı savaşın emrini veren aynı oda, Amerika Birleşik Devletleri'nde demokrasiye karşı savaşın emrini verdi."

Said Hatibzade, "Amerikan halkı, kendi yöneticilerinin savaş isteği politikalarının kurbanıdır ve Amerikan yöneticileri bir gün haksız kan dökülmelerinden sorumlu tutulmalıdır." diye belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Irak'ta resmi bir kurum olan Haşdi Şabi'nin başkanının ABD tarafından böylesine pervasız bir şekilde hedef alınması ve yaptırımlara tabi tutulması sadece kınanmaya değil, başarısızlığa da mahkumdur. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Asya bölgesindeki olumsuz durumunu göstermektedir." açıklamasında bulundu.

Said Hatibzade, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yemen'de yıllarca adil olmayan ve utanç verici bir savaşı desteklediler. Er ya da geç Yemenli yerli gruplarla müzakere edecekler. Ensarullah'ın terör örgütü sayılması gibi eylemler ciddi bir değere sahip değildir."