Ensarullah, Suud Saldırılarının Durmasında Israrcı

Ensarullah, Suud Saldırılarının Durmasında Israrcı

BM Yemen Özel Temsilcisi Veled Eş-Şeyh Ahmed Sana heyetiyle geçici dönem için uzlaşmalı bir siyasi yönetimin kurulması hususunu görüştü.

BM Yemen Özel Temsilcisi Veled Eş-Şeyh Ahmed Sana (Ensarullah) heyetiyle geçici dönem için uzlaşmalı bir siyasi yönetimin kurulması hususunu görüştü.
 
El-Meyadin’in Kuveyt muhabirinin aktardığı habere göre Sana heyeti BM temsilcisini Suud’un Yemen’i hedef alan saldırılarından dolayı protesto etti. 
 
Öte yandan Veled Eş-Şeyh ise geçici dönem için uzlaşmalı bir siyasi yönetimin kurulması hususunda Sana heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca konuyla ilgili Sana ve Suud heyetiyle aynı gün içinde ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.  
 
Sahada ise, yerli bir kaynaktan gelen habere göre Yemen’de Hadi Mansur’a bağlı güçlerin, Marib şehrinin doğusundaki bir kabileden olan silahlı kişilerle girdikleri çatışma sonucunda 3 asker öldürülürken, 4 kişi de yaralandı. 
 
Söz konusu kabilenin Hadi Mansur askerlerinden birkaçını esir aldıkları, ayrıca askerlere ait olan iki tanka da el koydukları ifade ediliyor. Ayrıca çatışmanın olduğu bölgede Suud uçaklarının da uçuş yaptığı söyleniyor. 
 
Yemen’in güneyindeki Taiz şehrinde ise yerel bir kaynağın ifadesine göre, Yemen ordusu ve Halk Komiteleri ile Hadi Mansur güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. 
 
Öte yandan BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Eş-Şeyh Ahmed’in taraflara Kuveyt görüşmelerinde 2216 nolu karar ve İsviçre görüşmelerinden hareketle ortak istişarelerde bulunulabilecek komitelerin oluşturulmasını teklif ettiği, bu istişareler için zaman sınırlamasının olmayacağını söylediği ifade ediliyor. El-Meyadin’e ulaşan kaynakların ifadesine göre Veled Eş-Şeyh’in teklifi siyasi kolu, şehirlerden çekilme mevzusunu ve silah bırakma konusunu takip edecek 3 ayrı komitenin oluşturulmasını içeriyor.
 
Mansur Hadi heyetinin temsilcisi olan Abdülmelik El-Mahlafi ise “Bu görüşmelerde Ensarullah’ın ve Genel Halk Komitesi’nin istişare kapsamında oluşturulan eylem planını onaylaması ilk başarıdır” şeklinde konuştu. Mahlafi görüşmelerin BM’nin 2216 nolu kararı uyarınca yapıldığını, oluşturulan eylem planının şehirlerden çekilme, silah bırakma, devlet kurumlarının hazırlanması ve son olarak siyasi operasyonun başlatılması şeklinde olduğunu ifade etti. 
 İslami Analiz