Ensarullah Hareketi'ne Küresel Kuşatma

Ensarullah Hareketi'ne Küresel Kuşatma

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, beklendiği üzere Yemen’in eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Abdulmelik el-Husi için istenen yaptırım kararını onayladı.

Letonya’nın Birleşmiş Milletler elçisi ve Yemen Yaptırım Komisyonu Başkanı Raymonda Murmukata, Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Ensarullah Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi ve Ensarullah’ın önde gelen liderlerinden Abdullah Yahya el-Hekim’in kara listeye alındığını söyledi.

Yemen’deki barışı tehdit ettikleri için bu kararın alındığını belirten Murmukata, Yemenli üç liderin uluslararası düzeyde mal varlıklarının dondurulacağını ve sefer yasağı getirileceğini açıkladı.

Güvenlik Konseyi, Yemen’deki barış sürecini engelleyenlere yaptırım uygulanmasını Şubat 2014’de kararlaştırmış, kimlere yaptırım uygulanacağını belirlemek için de bir komisyon oluşturmuştu.

Komisyonun kararını açıklamasının ardından Amerika, Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulunarak ilgili kişiler hakkında yaptırım uygulanmasını istemişti. Öte yandan Amerika, Yemen Büyükelçisi Matthew Tauler aracılığıyla Salih’e uzlaşı mesajı iletmiş, Cuma saat 17:00’ye kadar ülkeyi terk etmesi halinde yaptırım uygulanmayacağını bildirmişti.

Amerika’nın bu teklifine Salih’in yanıtı olumsuz olurken Salih yanlıları başkent Sana’daki Tahrir meydanında Cuma günü protesto gösterisi düzenledi. Salih yandaşları Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Yemen özel temsilcisi olan Cemal Bin Ömer’den ülkeyi terk etmesini istedi.

Salih ve Ensarullah liderlerine uygulanan yaptırım kararına ilk tepki, Kongre Partisi’nden geldi. Güvenlik Konseyi’nden çıkan karar üzerine Salih başkanlığında olağanüstü toplanan Parti, Cumhurbaşkanı Hadi’yi başkan yardımcılığı ve genel sekreterlik görevinden azletti.