Ensarullah ABD ile Görüştü Mü?

Ensarullah ABD ile Görüştü Mü?

Yemen’deki Ensarullah Hareketi, Umman’da Amerikalı temsilcilerle görüşmeler yaptıklarına dair haberlere açıklama getirdi.

El Meyadin televizyonuna demeç veren Ensarullah Hareketi Sözcüsü Dayfullah Şami, kısa bir süre önce Ensarullah Hareketi temsilcilerinin Umman’da Amerikalılarla görüşmeler yaptığına dair haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dayfullah Şami, Ensarullah temsilcilerinin Umman hükümetinin davetlisi olarak Maskat’a gittiklerini belirterek “Amerikalılarla hiçbir şekilde görüşmemiz olmadı” dedi.

Londra’da yayımlanan Rey’ul-Yevm gazetesi geçtiğimiz hafta Ensarullah heyeti ile Amerikalıların Umman’ın başkenti Maskat’ta görüşmeler yaptığını; Suudi Arabistan’ın ise kendisini devre dışı bırakan bu görüşmeye tepki olarak Mansur Hadi’nin BM’nin girişimi ile Cenevre’de yapılacak olan konferansa katılmasını engellediğini bildirmişti.

Öte yandan e-Arabiya televizyonu, bugün Mansur Hadi hükümetinin BM’nin girişimiyle Cenevre’de haziran ayında düzenlenecek konferansa katılacağını bildirdi.

Mansur Hadi, önceki hafta Ensarullah’ın silah bırakarak kontrolü altında tuttuğu kentlerden çekilmemesi halinde Cenevre konferansına katılmayacağını açıklamıştı.

Mansur Hadi ve Suudi Arabistan’ın katılmama yönündeki açıklaması sebebiyle mayıs ayında yapılması planlanan konferansın ertelendiği açıklanmıştı.

ABD’den açıklama

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Stratejik İletişim Başdanışmanı Marie Harf, Yakın Doğu İlişkilerinden sorumlu diplomat Anne Patterson'ın Umman'da Yemen krizinin taraflarıyla görüşmeler yaptığını ve bu kapsamda Husilerden bir grupla da görüştüğünü iddia etti. Harf, Patterson'ın daha sonra Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ve Suudi yetkililerle de krizi görüştüğünü söyledi.

Harf, bir gazetecinin, ABD'nin Husilerle görüşüp görüşmediği sorusunu, dünkü basın toplantısında yanıtsız bırakmıştı. Harf, soruyu dün yanıtsız bırakıp bugün açıklama yapması ile ilgili olarak ise "Bazen değişik günlerde, ek bilgiler olabiliyor" gerekçesini öne sürdü.

 

Kaynak : YDH, Radikal