Enkaz Şehir "Kobani"

Enkaz Şehir "Kobani"

Çatışmalar ve hava bombardımanları nedeniyle harabeye dönen Kobani'nin büyük bölümünden enkaz hala kaldırılamıyor. Olayların üzerinden 4 ay geçse de kentte hayat henüz normale dönemedi.

Hava bombardımanları, terör örgütü DAİŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle harabeye dönen Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) halk, enkazdan görüntüsünden kurtulmak istiyor

DAİŞ'in yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından bölgeden çekilmesiyle kentte hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Çatışmalar nedeniyle harabeye dönen Kobani'de halk, kenti yeniden yaşanabilir kılmak için büyük çaba gösteriyor. Oturulamaz haldeki evlerini kendi imkanlarıyla onarmaya çalışan Suriyeli Kürtler, iş yerlerini de yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. 

El birliğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığı Kobani'de market, lokanta, eczane ve berber gibi iş yerleri yeniden hizmet vermeye başladı. Evleri kullanılamaz hale gelen Suriyeliler ise daha çok yakınlarının yanında vakit geçiriyor.

Memleketlerinin inşası için uluslararası yardım kuruluşlarından destek bekleyen Kobanililer, zor zamanlarında kendilerine yardım elini uzatan Türkiye'ye de teşekkür ediyor.

"Kamu binalarının üçte biri kullanılamaz halde"

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Şanlıurfa Temsilcisi Ruken Okyay Çiçek, Kobani'de iki inceleme yaparak bir rapor oluşturduklarını söyledi.

Bölge merkezinin 6 kilometrelik alandan oluştuğunu belirten Çiçek, özellikle altyapı ve zirai konularında araştırma yaptıklarını ifade etti.

Kobani'de 44 kamu binasında hasar tespiti gerçekleştirdiklerini aktaran Çiçek, şöyle devam etti:

"Kentteki 44 kurum binasında hasar tespiti yaptık. Binaların 14'ü tamamen yıkılmış, geri kalan 30'u ise onarılır durumda. Onarılabilme dereceleri de yüzde 10 veya 15 civarında bulunuyor. Şehrin yüzde 70'e yakın kısmı hava bombardımanları nedeniyle yıkılmış durumda. Kentin yeniden inşası için gelecek her türlü yardıma ihtiyaç duyuluyor. Hazırlanan raporda Kobani'nin ihtiyaçlarına ilişkin detaylı bilgiler verildi. Bizler de insani dram konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalıştık."

"Enkazı kaldırmak çok zor"

Kobanili Fuat Muhammad Soro, yaklaşık 3 ay önce kente döndüklerini belirterek, satın aldıkları traktörle, yıkılan evlerinin molozlarını çocuklarının yardımıyla taşıdıklarını söyledi.

Bir aya yakındır molozları kaldırmaya çalıştıklarını anlatan Soro, "23 çocuğumla günlerdir çalışıyoruz fakat yıkıntıları kaldıramıyoruz. Buraların eski haline gelmesi aylar hata yıllar sürebilir. Umudumuz yitirmeden çalışıyoruz. İnşallah memleketimizi yavaş yavaş eski haline getireceğiz" dedi.

Kentte demir satan Osman Rureş de yıkılan iş yeri ve evinin altında kalan demirleri çıkardıktan sonra satmaya çalıştığını ama kimsede alacak para olmadığı için satış yapamadığını dile getirdi. 

Bölgede bakkal işleten Ahmet Halid ise tadilatın ardından iş yerini yeniden açmaya hazırlandığını belirtti. Çok zor günleri geride bıraktıklarını aktaran Halid, şunları kaydetti:

"Kentte hayat normale dönse de enkazı kaldırmakta çok zorlanıyoruz ama Allah'a şükür kentimiz eski günlerine dönüyor. Son zamanlarda esnaf, dükkanları açmaya başladı. Kentte çok eksiğimiz var ama tüm Kobanililer geri dönerse bu sorunu çözeriz."

(AA)