Engellilerin Zorlu Sınav Yolu

Engellilerin Zorlu Sınav Yolu

ÖSYM, bazı engellilerin cihazlarıyla sınava girmelerine ilk kez izin verdi ancak bu kez sınav için Ankara'ya gitmelerini şart koştu. Biyonik kulak kullanan işitme engelli Gizem Eke, "Sınava girmek için İstanbul'dan Ankara'ya gideceğim. Geleceğimi çalıyorl

Engelliler uzun yıllardır üniversite sınavlarına günlük yaşamda kullandıkları cihazlarıyla girmek için mücadele veriyor. ÖSYM, talepleri bu yıl ilk kez kabul etti. Engelliler önce sevindi, ancak uygulamanın detayları açıklanınca tartışmalar başladı. Çünkü ÖSYM, sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte alet ve cihaz kullanmak zorunda olan engellilerin sadece Ankara’da, yüksek güvenlikli binalarda sınava alınacağını açıkladı. Bu binalarda her türlü kablolu ve kablosuz iletişim kesilecek ve sınav kamerayla kaydedilecek. Yaşadıkları yerde sınava girmek isteyen engelliler ise kullandıkları cihazı sınav görevlilerine bırakıp, sınav salonuna giriş yapmak zorunda.  

Engellilere göre avantaj gibi görünse de bu uygulama kimileri için aslında dezavantaj. Bu dezavantajı yaşayacak öğrencilerden biri de 17 yaşındaki  işitme engelli Gizem Eke.  

Avcılar'daki İHKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri) Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde Tekstil Teknolojisi bölümünde okuyan Eke, hem işitme cihazı  hem biyonik kulak kullanıyor. İstanbul'da yaşıyor. Ankara’da sınava girmek zorunda. Başka seçeneği yok; kulaklığını çıkarmaya razı ama kulağının içindeki implantı çıkarması mümkün değil. Bu yüzden Eke, 15 Mart’taki YGS’ye (Yüksek Öğretime Giriş Sınavı) girmek için  bir gece önce otobüse binip yola çıkacak. Sabah otobüsten iner inmez de sınavın yolunu tutacak. Uykusuzluk ve yol yorgunluğuyla sınava girmek zorunda kaldığını anlatan Eke, şöyle konuşuyor:

"Bu uygulama beni engelli olmayan adaylardan ayırıyor. Bu eğitimde ayrımcılık ve adaletsizlik. Maddi durumumuz iyi değil. Ankara’ya gitmek bile masraf olacak. Eğitim hayatım  boyunca ayrımcılığa uğradım. İlkokulda darp bile edildim. Mücadele ederek, kendimce çalışarak buralara kadar geldim. Güzel Sanatlar okumak istiyorum ama geleceğimi çalıyorlar."