Engelli çalıştırmayana 1 milyon TL ceza

Engelli çalıştırmayana 1 milyon TL ceza

Zonguldak'ta yasa gereği zorunlu oranda engelli çalıştırmayan fabrikaya 1 milyon 3 bin lira ceza kesildi.

ş Kanunu'nun ilgili maddesine göre kamuda her 50 işçi için yüzde 4, özel sektörde her 50 işçi için yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğuna uymayan işletmelere para cezası uygulanıyor.

Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu görevlilerince yapılan denetimlerde engelli istihdamına yönlendirilen firma sahipleri, uyarılara rağmen yasanın gereğini yerine getirmemeleri durumunda çalıştırmadıkları her personel için bin 900 lira ceza ödüyor.

Ceza olarak tahsil edilen para, engellilerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, iş kurmaları ve iş bulmalarını sağlayacak projelerde kullanılıyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, engellilerin kamu ve özel sektörde işe yerleştirilmesi için çalıştıklarını belirterek, bu konuda geçen yıla oranla artış olduğunu söyledi.

Uyarılarına rağmen engelli istihdam etmemekte direnen işletmeler bulunduğuna dikkati çeken Demirsu, şöyle konuştu:

"Engelli açığı oluşan iş yeri, 5 iş günü içinde açık oluştuğunu ve engelli işçi istediğini Çalışma ve İş Kurumuna bildirmekle yükümlü. Ceza yaptırımını en son uyguluyoruz. Bu yıl yasa gereği çalıştırması gereken oranda engelli istihdam etmeyen bir iş yerine 1 milyon 3 bin lira ceza verdik. İşletmelere çalıştırmadıkları her engelli için aylık bin 900 lira ceza uyguluyoruz. İlimizde son altı yılda engelli çalıştırmayan 18 iş yeri ile 5 kamu kurum ve kuruluşuna 10 milyon 35 bin 78 lira ceza uygulandı. İşletmelerimiz engelli istihdam ederek bu kişilerin sosyal hayata katılımına yardımcı olacak. Yasanın emrettiği oranda istihdam sağlamayan işletmelere verilecek cezalar konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. İş yerlerimizden tek isteğimiz yasada öngörülen oranda ya da daha fazla engelli çalıştırmalarıdır."