Emniyet'te 3 boyutlu silah teyakkuzu

Emniyet'te 3 boyutlu silah teyakkuzu

Emniyet Genel Müdürlüğü, plastik ve metal alaşımlar kullanılarak silah üreten yazıcıların dedektörlere yakalanmadığına dikkat çekti. Emniyet, 'suikast' uyarısında bulundu.

Obama'nın da bir konuşmasında, 'geleceğin sanayi devrimini yaratacak teknoloji' diye bahsettiği ve 'Dijital teknolojinin son mucizesi' olarak nitelendirilen 3 boyutlu yazıcı teknolojisi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nü alarma geçirdi.
İstihbarat Daire Başkanlığı, 81 ildeki güvenlik birimlerini, gönderdiği 'gizli' ibareli uyarı yazısıyla, 3 boyutlu yazıcılarda üretilen silahlar konusunda uyardı. Teknolojinin günümüzde geldiği noktadan bahsedilen uyarı yazısında, 3 boyutlu yazıcılar hakkında bilgi verildi. Söz konusu yazıcılarda silah da üretilebildiğinin belirtildiği kaydedildi. Ayrıca metal alaşımların da bu plastik alaşımlarla birleştirildiği de ifade edildi.
'Dedektörler tespit edemiyor'
Bu teknolojiyle üretilen silahların yalnızca ateşleme iğnesinin metal parçadan oluştuğu kaydedildi. Yazıcılarda, elde edilmek istenilen silahın parçalarının ayrı ayrı üretilerek daha sonra birleştirildiği bildirildi.
Genellikle plastik alaşımlardan üretilen bu silahların metal dedektörlerince tespit edilemediği kaydedildi. Bu durumun da güvenlik açısından bir zaafiyet oluşturabileceği anlatılarak, bu konuda duyarlı olunması talimatı verildi.
'Eylemlerde kullanılabilir'
Bu silahların olası suikast girişimlerinde kullanılabileceğine dikkat çekildi. Söz konusu silahların terör örgütleri, suç örgütleri ya da bireysel unsurlarca suç faaliyetlerinde kullanılabileceğine değinildi. Elde edilen silahların normal silahlar gibi ateşlenebildiği ve etki alanının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu silahların 3 boyutlu yazıcıların bulunduğu tüm ortamlarda çok kısa zamanlarda üretilebildiğine vurgu yapıldı. Bu nedenle eylemsel bazda değerlendirilen şahıs veya kişilerin yanlarında normal silah taşımak yerine, eylemden hemen önce bu silahları üretebileceği ya da bu silahlarla buluşabileceği ifade edildi.
Pek çok alanda kullanılıyor
3 boyutlu yazıcılar, tasarımı olan tüm objelerin vücut bulmasını sağlıyor. Bu yazıcılar şu anda mücevher, ayakkabı, endüstriyel tasarım, mimarlık, otomotiv, uzay bilim, medikal ekipmanlar ve eğitim gibi birçok alanda kullanılıyor. Her yazıcı farklı farklı materyaller ile çalışabiliyor. En çok kullanılanlar dayanıklı plastikler ve polikarbon. Bunların dışında cam, kauçuk ve titanyum ve bunun gibi değer katan malzemeler de kullanılabiliyor. Yurtdışında 2 bin dolara kadar olan ücretlerle satılan bu yazıcılar Türkiye'de henüz yeni bir konu gibi görülüyor.
Kaynak: MİLLİYET