Elektrik Kesintisinin Nedeni Belli Oldu

Elektrik Kesintisinin Nedeni Belli Oldu

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintilerinin sistemdeki bir arızadan kaynaklandığını söyledi. Bakan Yıldız, TEİAŞ genel müdürünün istifa ettiğini de açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintilerinin teknik bir arızadan kaynaklandığını, sabotaj veya siber saldırı olmadığını, TEİAŞ Genel Müdürü'nün de istifa ettiğini söyledi.

Kesintilerin, hatların devre dışı kalmasından kaynaklandığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saniyeler arasındaki salınımın bu olumsuzluğa neden olduğunu belirterek, kesintilerin sabotaj veya siber saldırıdan kaynaklanmadığını söyledi.

5 İLETİM HATTI DEVRE DIŞI KALDI

Bakan Yıldız, bağlantı hattı çalışmaları nedeni ile 5 tane iletim hattı devre dışı kaldığını belirterek

"Doğu ile batı arasındaki hatların koptuğunu, pek çok olumsuzluğun biraraya geldiği görüyoruz. Toplam 7 hattın üzerinde uzun hatlarımız mesafe koruma roleleri çalışarak, güç salınımı gerekçesiyle devre dışı kalıyor. Dolayısıyla doğu ile batının bağlantısı kopmuş oluyor. Doğu bölgesindeki üretim fazlalığı, 12 saniyede birbirini tetikleyerek bu halin yaşanmasına neden oluyor. Bu arada batıdaki yükler devre dışı bırakılıyor, sistemin kendisini korumaya çalışıyor olmasından kaynaklanan birbirini tetikleyen bir yapıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kesinti iletim sistemindeki bir hattaki arızadan başlıyor. Teknik bir arıza olmakla birlikte, bir işletim hatası olduğu tarafımızdan değerlendiriliyor” dedi.

TEİAŞ GENEL MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ

Seçim öncesinde personelin tüm izinlerinin kaldırıldığını söyleyen Yıldız, TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini, bazı sorumluların da açığa alındığını söyledi.

Bir teknik arıza ile karşı karşıya kalındığını belirten Yıldız, "Sonuçta birçok olumsuzlukların, mesela bunların içinde yeni bir santralin devreye alınması için iletim hattını boşa çıkarılması var. Bir hattın devreye alınması için yanındaki iletim hattındaki elektrik bilerek kesiliyor. Bütün bunların herbirinin biraraya gelmesi ihtimali çok az, ama bu ihtimaller biraraya geldi" dedi.

TEKNİK ARIZA

Sistemin güvenli bir sistem olduğunu belirten, 33 yıldan bu yana şebekenin iki katına çıkmış olmasına rağmen bu olumsuzluğun yaşandığını belirten Yıldız, Türkiye'ye bir Türkiye'den daha fazla eklendiğini belirterek "Türkiye'de bir arz güvenliğiyle ilgili problem yok. Kamuoyuyla paylaşacağımız konu, teknik bir arızanın iletim hatlarına sirayet etmesiyle beraber o arıza oluşmuştur" dedi.