El-Kaide'ye Bağlı 2 Örgüt Lideri Öldürüldü

El-Kaide'ye Bağlı 2 Örgüt Lideri Öldürüldü

Fransız ordusu, Mali'nin kuzeyinde El-Kaide'ye bağlı Akmi örgütünün iki önemli liderini öldürdü

Fransa Savunma Bakanlığı, Fransız özel birliklerinin, Mali'nin kuzeyinde terör örgütü El Kaide'nin Afrika'daki kolu Akmi'nin iki önemli liderini öldürdüğünü açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Amada Ag Hama ve İbrahim Ag Inawalen isimli terör örgütü liderlerinin çıkan çatışmalarda öldürüldüğünü bildirdi.
Açıklamada, "Abdelkrim le Touareg" kod adıyla tanınan Amada Ag Hama'nın, RFI radyo kanalında çalışan ve 2013 yılında öldürülen Ghislaine Dupont ve Claude Verlon isimli Fransız gazetecilerin infaz emrini veren kişi olduğu bildirildi.
Mali'nin kuzey bölgesi, ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.
Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancıların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.
Fransız birlikleri, son iki yıldır Mali'de çatışmalara aktif olarak katılıyor. Fransa'nın Afrika kıtasında ayrıca, Burkina Faso, Nijer ve Çad'da askeri üsleri bulunuyor