El Kaide Tunus'a  Giriyor İddiası

El Kaide Tunus'a Giriyor İddiası

Tunus'ta bulunan El Kaide kolu Ukbe Bin Nafi Tugayı, geçtiğimiz hafta 4 Tunus polisinin öldürüldüğü saldırıyı üstlendi. Saldırı Tunus'ta El Kaide'nin bir strateji değişikliğine gittiğinin işareti olabilir.

Afrika'nın kuzeyinde ve kuzey batısında faaliyet gösteren İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQIM) Tunus kolu Ukbe Bin Nafi Tugayı, geçtiğimiz hafta Cezayir sınırında gerçekleşen saldırıyı üstlendi. Cezayir - Tunus sınırına yakın bir bölgede gerçekleşen saldırıya 20 militanın katıldığı ve saldırıda 4 Tunus polisinin hayatını kaybettiği Tunus makamlarınca daha açıklanmıştı. 

Saldırının IŞİD'in Tunus kolu tarafından değil El Kaide'nin Tunus kolu tarafından gerçekleştirildiği ilan edildi. Geçtiğimiz yılın sonlarına kadar Tunus'ta IŞİD'e bağlı oluşumlarla El Kaide'ye bağlı oluşumlar arasında herhangi bir sorun bulunmazken, birkaç ay önce Tunus'taki bazı militan gruplar IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye bağlılıklarını ilan ettiler. Ukbe Bin Nafi Tugayı ise aynı dönemde El Kaide liderliğine bağlı kalacağını duyurdu. Tunus'ta gerçekleşen saldırıyı El Kaide'ye bağlı Ukbe bin Nafi Tugayı'nın üstlenmesi ise El Kaide'nin Tunus kolunun strateji değişikliğine gittiğinin işareti olabilir.
 
Ukbe Bin Nafi Tugayı, dört Tunus ulusal muhafızının öldüğü saldırıyı " 4 korkak put muhafızı öldürüldü, 4 Steyr marka silah ve mühimmatlarıyla birlikte bir kablosuz araç, bir mobil telefon ve bazı diğer dökümanlar ganimet alındı." ifadeleriyle üstlendi. 
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Tunus güvenlik güçlerinin yaptığı bir baskına cevap olarak bu saldırının yapıldığını söyleyen Ukbe Bin Nafi Tugayı, Oued Ellil ve Ellil'le birlikte öldürülen diğer beş kişinin kanını yerde bırakmamak için saldırıyı organize ettiğini duyurdu. Tunus yöneticileri ise geçtiğimiz yıl söz konusu baskını duyurmuş ve Oued Ellil'in 'cihad'a katılmak için Libya üzerinden Suriye'ye gidecek olmasını operasyona gerekçe olarak göstermişti. Tunus güvenlik güçlerinin bastığı evde beşi kadın altı kişi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.
 
EL KAİDE ARTIK TUNUS'U DA MI VURACAK?
 
Tunus'ta NAHDA'nın iktidar olduğu dönemde varlığı bilinen ancak ciddi bir askeri güç gösterisinde bulunmayan Tunus El Kaidesi'nin yeni dönemde etkinliğini arttırması eski stratejisinden vazgeçtiği izlenimi uyandırıyor. El Kaide'nin Afganistan'da ilk güçlendiği dönemde Afganistan'a giderek El Kaide kamplarında eğitim alan Kuzey Afrikalı örgüt üyelerinin büyük kısmını Tunuslular oluşturuyor. Tunus, Libya, Cezayir, Fas ve Moritanya'da çok sayıda ismin El Kaide'ye katıldığı ve hatta El Kaide içerisinde yöneticilik yapacak kadar üst noktalara çıktıkları da biliniyor. Libya savaşına da Libya El Kaidesi ile birlikte katılan Tunuslu güçler aynı zamanda Suriye'de de yabancı savaşçıların önemli bir kısmını oluşturuyor. Gerek El Kaide bağlantılı Nusret Cephesi gerekse de IŞİD içerisinde çok sayıda Tunuslu savaşçı bulunduğu biliniyor.
 
Tunus El Kaidesi'nin yapısal organizasyonu hakkında net bir bilgi bulunmazken geçtiğimiz ay yayınlanan bir videoda kendisini 'Ebu Bera Tunusi' olarak tanıtan bir kişi, Mağrip El Kaidesi ve Ukbe Bin Nafi Tugayı adına Charlie Hebdo baskınını tebrik ederek Yemen El Kaidesi'ne teşekkür mesajı yayınlamıştı. Son konuşmasında ise Tunus İçişleri Bakanı Lütfi Bin Ceddu'yu tehdit eden Ebu Bera Tunusi, "Şimdilik hayatta kaldın fakat bu uzun sürmeyecek." ifadelerini kullandı. 
Time Türk